Nokia gooit Linux in de strijd tegen de iPhone

Nokia gaat de Linux-variant Maemo in de strijd gooien om beter met de iPhone te kunnen concurreren. Volgens de geruchten wordt er volgende week een high-end smartphone met Maemo aangekondigd.

nokia n97Nokia is van plan om de iPhone aan te vallen door voor Linux te kiezen. Preciezer gezegd: ze gaan Maemo, een zelf ontwikkelde variant van Linux, gebruiken voor hun high-end producten. Nokia gebruikte al sinds 2005 al Maemo op internet-apparaten zoals de N810, maar het ging daarbij om apparaten die in eerste instantie niet bedoeld waren om mee te bellen. Volgens Reuters gaat de Finse telefoonmaker volgende week op het jaarlijkse evenement Nokia World de eerste high-end telefoon op Maemo laten zien.


Analist Neil Mawston van Strategy Analytics verwacht dat Maemo de komende twee jaar een belangrijke rol gaat spelen, waardoor Symbian wat naar de achtergrond verdwijnt. Een Linux-gebaseerd platform heeft voordelen, zoals meer flexibiliteit dan Symbian, waardoor het makkelijker aanpasbaar is voor geavanceerde apparaten met verschillende schermtechnologieën en snel veranderende interfaces.

Nokia zelf heeft nog niet gereageerd op de geruchten. Wel heeft Nokia vandaag meer wilde plannen bekendgemaakt: ze lanceren begin 2010 de dienst Nokia Money. Dit is een betaaldienst waarmee je via de telefoon geld kunt overmaken. Het is bedoeld voor microbetalingen. Volgende week wordt er tijdens Nokia World in Stuttgart meer over bekendgemaakt. De nieuwe dienst is vooral gericht op ontwikkelingslanden, waar mensen vaak geen bankrekening hebben, maar wel een mobieltje. Nokia investeert geld in Obopay, een bedrijf dat betaalsoftware ontwikkelt. Verder kunnen we volgende week meer info verwachten over een eigen netbook van Nokia.

Via: Reuters

NB: Het toestel op de foto is niet het nieuwe Maemo-toestel, maar de Nokia N97.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 augustus 2009 om 20:06
Onderwerp
Categorie
iDevices
41 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.