NL-Alert

Zo ontvang je op 1 juni het NL-Alert controlebericht

Op maandag 1 juni verstuurt de Nederlandse overheid weer een NL-Alert controlebericht. Is jouw iPhone klaar voor deze noodmelding?

Net zoals vorig jaar zal er op maandag 1 juni een controlebericht verstuurd worden om NL-Alert onder de aandacht te brengen. Omstreeks 12:00 uur krijgen correct ingestelde telefoons een melding binnen, waarin duidelijk staat dat het om een test gaat.

Update 1 juni 2015: KPN zal als eerste provider starten met NL-Alert via het 4G-netwerk, zie verderop in dit artikel.

Dit bericht verscheen eerder op 11 mei 2015 op iCulture. We publiceren het nu opnieuw vanwege de actualiteit.

NL-Alert Met NL-Alert verstuurt de overheid een tekstbericht rond in een bepaald gebied, zodat mensen op de hoogte zijn tijdens een noodsituatie. Telefoons moeten wel op de juiste wijze ingesteld zijn om deze alarmberichten te ontvangen en je hebt minimaal een iPhone 4s en iOS 7 nodig.

Als je niet zeker weet of jouw iPhone al klaar is voor NL-Alert, kun je het met deze drie simpele stappen controleren en inschakelen:

  1. Ga naar Instellingen > Berichtgeving en scroll vervolgens helemaal naar beneden.
  2. Schakel Noodmeldingen in.
  3. Ga terug naar het startscherm en herstart je iPhone.

Zoals je iPhone ook aangeeft, kan het ontvangen van deze meldingen een nadelig effect hebben op de batterijduur. Volgens NL-Alert zou het hier wel om een ‘beperkt effect’ gaan. Mocht je de gevolgen voor je accu toch te groot vinden, dan kun je het alarmbericht op dezelfde manier weer uitschakelen.

NL-Alert via 4G

NL-Alert werkt nog niet op alle 4G-netwerken, al gaat dit nog voor 1 december 2015 veranderen. Dat is de deadline waarop operators hun netwerken aangepast moeten hebben. KPN is als eerste Nederlandse provider begonnen met de uitrol van NL-alert op het 4G-netwerk. Daardoor zal een deel van de KPN-klanten vandaag al een melding binnenkrijgen. Momenteel zitten al 2 miljoen klanten van KPN op het 4G-netwerk, terwijl Vodafone 1,2 miljoen 4G-gebruikers heeft. T-Mobile meldt momenteel zo’n 1 miljoen klanten op 4G te hebben, maar deed ook langer over het optuigen van het 4G-netwerk. Alle operators moeten voor het einde van het jaar hun 4G-netwerken hebben aangepast voor NL-Alert, dat op termijn de waarschuwingssirenes gaat vervangen.

Als je meer wilt weten over het ontvangen van noodmeldingen op je iPhone, kun je in dit artikel alles lezen over een voorgaande landelijke test.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juni 2015, 10:58
Categorie Achtergrond
Onderwerp nl-alert

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.