Nieuwe 160GB iPod classic, iPod nano met videocamera en iPod shuffle in nieuwe kleuren

Apple heeft nieuwe uitvoeringen van de iPod classic, iPod nano en iPod shuffle aangekondigd. De iPod nano heeft de meeste verbeteringen, met onder andere een ingebouwde stappenteller, FM-radio en een groter scherm. Je kunt er ook voicememo's mee opnemen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ipod nano met videoEigenlijk was vooraf al bekend dat Apple vandaag nieuwe iPods zou aankondigen. En dat gebeurde dan ook. Naast een nieuwe iPod touch (zie eerder nieuwtje) komt er een iPod classic met een hogere capaciteit, nieuwe uitvoeringen van de iPod shuffle en een iPod nano met videocamera. De iPod nano heeft veruit de meeste verbeteringen gekregen: er zit namelijk vanaf nu ook een FM-radio, een stappenteller en een groter scherm in. In dit artikel zullen we alle nieuwe functies per apparaat langslopen.

iPod classic

De iPod classic ging bij de laatste grote update omlaag in capaciteit van 160GB naar 120GB. Vandaag maakt Apple een tegengestelde beweging: de 120GB iPod classic wordt vervangen door een exemplaar van 160GB, maar de prijs blijft hetzelfde. De afmetingen blijven ook identiek.

ipod classic

iPod shuffle

De iPod shuffle krijgt een lagere prijs en is vanaf vandaag verkrijgbaar in drie nieuwe kleuren: metallic roze, groen en blauw. Daarnaast komt er een speciale uitvoering in roestvast staal, met een opslagcapaciteit van 4GB en een prijskaartje van $99. De normale uitvoering gaat in prijs omlaag naar $59 voor het exemplaar met 2GB opslag. Apple kondigde ook aan dat er meer keuze komt in oordopjes: headsets van andere fabrikanten krijgen shuffle-knoppen waarmee je het afspelen van de muziek kunt starten. Ook andere functies zoals VoiceOver voor het oplezen van tracknamen en het uitspreken van de batterijstatus, werken bij deze nieuwe oordopjes.

ipod shuffle

iPod nano

De iPod nano krijgt een videocamera aan de achterzijde. Het wordt daarmee een concurrent voor de Flip, een goedkope videocamera die je voor $149 met een capaciteit van 4GB kunt kopen. Apple’s iPod nano krijgt een capaciteit vanaf 8GB en is vanaf vandaag verkrijgbaar. Het model van 8GB gaat $149 kosten en voor de 16GB iPod nano betaal je $179. Er zijn negen kleuren: roze, zilver, rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, donkerblauw en antraciet – allemaal uitgevoerd in geanodiseerd aluminium. Het scherm wordt iets groter en krijgt een diameter van 2,2 inch.

ipod nanos

Maar dat is nog niet alles: er zit voortaan een ingebouwde FM-radio in, je kunt er Genius Mixes mee afspelen (zie ons eerder nieuwtje over iTunes 9) en er is ondersteuning voor VoiceOver, net als op de iPod shuffle. Wat video betreft heeft Apple tijdens het evenement niet meteen laten weten in welke resolutie je kunt filmen, maar gelukkig bieden de technische specificaties uitkomst: het gaat om video’s in H.264 VGA-kwaliteit, met een resolutie van 640 x 480 pixels en maximaal 30 frames per seconde. De audio wordt opgeslagen in AAC-kwaliteit en je kunt tijdens het filmen 15 realtime effecten toevoegen, variërend van sepia tot röntgen. Beide uitvoeringen van de iPod nano (8GB en 16GB) krijgen een ingebouwde videocamera, die aan de achterkant zit en zeer klein is. Je ziet de camera linksonder, met daarnaast een kleine microfoon en speaker. De opgenomen video’s kun je op de iPod nano zelf bekijken of synchroniseren met je computer. Daarna kun je het vanuit iTunes met één klik naar YouTube sturen. Voor sportfanaten heeft de iPod nano ook iets te beiden: er zit vanaf nu een stappenteller (pedometer) in die je kan synchroniseren met je Nike+ systeem, maar het lijkt er niet op dat de nano een Nike+ ontvanger heeft ingebouwd. Nieuw is ook een applicatie om voicememo’s op te nemen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 september 2009, 12:15
Categorie iDevices
Onderwerp ipod

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.