Nieuwe iPod touch aangekondigd: 64GB opslag en 50% sneller

Apple kondigde vandaag een nieuwe 64GB iPod touch aan, die naast modellen van 8GB en 32GB in de winkel zal liggen. Alledrie ondersteunen Open GL voor beter gameprestaties en de twee duurste modellen zijn 50% sneller geworden.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPod touch 64GB (2009)Phil Schiller kondigde namens Apple vandaag een compleet vernieuwde serie iPods en een nieuwe iPod touch aan. De iPod touch zal vanaf nu verkrijgbaar zijn in drie uitvoeringen: 8 GB (€179), 32 GB (€279) en 64 GB (€369). Het productaanbod is daarbij iets gewijzigd: er is een nieuwe 8GB iPod touch bijgekomen, terwijl het 16GB-model is verdwenen. De twee duurste modellen zijn bovendien 50% sneller geworden. Alle nieuwe iPod touches ondersteunen Open GL, net als de iPhone 3GS. Door verlaging van de productiekosten kan de goedkoopste iPod touch nu €179 kosten. Ondanks de hooggespannen verwachtingen zal de nieuwe iPod touch niet met een camera worden uitgerust. Dat is alleen voorbehouden aan de nieuwe iPod nano.

De iPod is een grote hit, aldus Schiller. Er zijn meer dan 220 miljoen iPods verkocht en dat aantal groeit nog sterk. De iPod heeft nu een marktaandeel van 73,8 procent. De nummer twee is (verrassend!) SanDisk met 7,2% en op nummer drie staat Microsoft met een marktaandeel van 1.1% (het gaat daarbij waarschijnlijk wel om cijfers van de Amerikaanse markt).

De iPod touch is eveneens goed verkocht en Apple is eigenlijk verbaasd dat dit apparaat zo goed is aangeslagen. Meer dan 20 miljoen exemplaren van de iPod touch zijn over de toonbank gegaan. Van de iPhone zijn 30 miljoen stuks verkocht, dus de touchscreen-apparaten doen het goed. Apple denkt dat het succes van de iPod touch vooral komt door ingebouwde Wi-Fi en iTunes, zodat je makkelijk nieuwe muziek kunt ontdekken. Dankzij Genius Mixes, een nieuwe functie in iTunes 9, kun je luisteren naar muziek die precies op jouw smaak aansluit. Tijdens het evenement werd dit gedemonstreerd: door nummers van Michael Jackson en Madonna te kiezen krijg je een Genius-popmix voorgeschoteld.

Concurrentie van de Sony PSP en Nintendo DS

Als zakcomputer doet de iPod touch het ook goed; met internettoegang via Wi-Fi heb je een desktop-achtige ervaring, aldus Apple. Ze toonden daarbij een foto van een man die een Dell-laptop in z’n achterzak probeerde te proppen en daarmee werd alle hoop op de aankondiging van een Apple-tablet meteen de grond in geboord. Verder ziet Apple de iPod touch als een gamesmachine. Vergeleken met de Sony PSP en de Nintendo DS heeft de iPod touch een aantal voordelen: de concurrentie heeft geen multitouch, heeft dure games, er is geen App Store en geen iPod-functie. Ooit waren de PSP en DS cool, maar sinds de Ipod touch er is maken ze geen kans meer, meent Schiller. Kijk je naar de beschikbare games, dan zijn er 607 games beschikbaar voor de PSP, 3.680 voor de DS en 21.178 voor de iPod touch. De games die je via Apple kunt kopen zijn bovendien veel goedkoper dan de $25 tot $40 die je voor een PSP- of DS-game betaalt.

Demonstraties van nieuwe iPhone/iPod touch-games

Ubisoft kwam tijdens het evenement op het podium om een demo te geven van Assassin’s Creed, een sidescroller met veel meer interactie dan je op de PSP of DS kunt verwachten. Je kunt bijvoorbeeld je eigen afbeeldingen in de game toevoegen. Ubisoft is een bedrijf dat al langere tijd op andere platformen actief was.

Dat is niet het geval bij Tapulous, een bedrijf dat speciaal voor de ontwikkeling van iPhone/iPod touch-applicaties is opgericht. Dit bedrijf gaat twee populaire onderwerpen integreren: muziek en racen. De nieuwste game van Tapulous heet Riddim Ribbon, waarbij je een parcours moet rijden en daarbij moet zorgen dat je de muziek kan bijhouden.

Gameloft liet weten dat ze 20 miljoen downloads hebben geteld van de 35 titels die ze nu in de App Store hebben. Gameloft demonsteerde een first-person shooter met de naam Nova, die nog niet beschikbaar is. Het gaat om een soort Halo-achtige game. Bedienen doe je via een joystick op het scherm en het is ook mogelijk om multiplayer te spelen via Bluetooth en Wi-Fi.

EA demonstreerde Madden NFL 2010, een game die vanaf vandaag in de App Store verkrijgbaar is.

Prijs en beschikbaarheid

De goedkoopste iPod touch kostte voorheen $229 in de Amerikaanse Apple Store. Door de productiekosten omlaag te brengen gaat de prijs van de goedkoopste iPod touch omlaag naar €179. Je krijgt hiervoor een 8GB-model. De complete line-up ziet er nu als volgt uit:

Alle modellen ondersteunen Open GL, net als de iPhone 3GS. Er komen ook nieuwe reclamespotjes voor de iPod touch, die het gebruik als game-apparaat en allerlei andere toepassingen demonstreren. De slogan blijft nog steeds: “The funnest iPod ever”.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 oktober 2009, 0:32
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.