Nieuw Apple-patent beschrijft iPhone-gezichtsherkenning

Een nieuw Apple-patent beschrijft de mogelijkheden van gezichtsherkenning op de iPhone.

facetime iphoneEen nieuw Apple-patent beschrijft hoe een camera kan worden gebruikt voor gezichtsherkenning, zodat je iPhone bijvoorbeeld wordt ontgrendeld zodra je in de camera kijkt. Dat Apple naar de mogelijkheden van gezichtsherkenning kijkt was inmiddels wel duidelijk: een patent geopenbaard in 2009 beschreef een vergelijkbaar idee en in 2011 doken er zelfs API’s op in iOS 5. Het patent uit 2009 werd origineel ingediend in 2008, net als het vandaag geopenbaarde patent. Het nieuwe document beschrijft daarom in extra detail wat Apple zoal met gezichtsherkenning kan doen.

Door het gezicht van de originele iPhone-bezitter te herkennen is het mogelijk om bepaalde gegevens en functies te beschermen. Zo beschrijft Apple dat je bij een binnenkomend telefoongesprek je gezicht voor de camera moet houden voordat je kunt opnemen. Probeert iemand anders het gesprek te beantwoorden, dan zal het iPhone-scherm vergrendeld blijven en blijft de beltoon klinken.

De iPhone-camera maakt met behulp van de camera een vectorvorm gebaseerd op het gezicht. Deze vorm maakt het voor de iPhone makkelijker om bijvoorbeeld de afstand tussen de ogen te registreren, zodat je later weer wordt herkend. Ook wordt er gekeken naar huidskleur- en textuur. De gezichtsherkenning kan ook worden gebruikt om te zien wie op een bepaald moment de iPhone, iPad of de Mac gebruikt. Gevoelige informatie kan op deze manier automatisch worden versleuteld als je eventjes wegloopt.

Patenten voor gezichtsherkenning stammen al uit 2008. Inmiddels heeft Apple voor vingerafdrukken gekozen om de iPhone op een persoonsgebonden manier te vergrendelen met behulp van Touch ID. Of Apple het hierboven beschreven systeem op deze exacte wijze in de iPhone zal integreren is daarom nog de vraag. Er zijn echter nog andere mogelijkheden. Apple nam onlangs PrimeSense over, maker van 3D-sensoren vergelijkbaar met Kinect. Het nieuwe patent zou hiervoor kunnen worden ingezet, om zo bijvoorbeeld een Apple iTV-gebruiker te herkennen. Het patent wijst op het moment echter nog duidelijk op een iPhone. Gebruikte afbeeldingen zijn ook op basis van de vroege generaties iPhone gemaakt.

Appleinsider

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 december 2013, 12:42
Categorie Apple
Onderwerpen gezichtsherkenning, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.