nest-cam-meisje

‘Nest Cam schakelt niet echt uit’

De Nest Cam blijft altijd de volledige hoeveelheid stroom verbruiken, ook als je de camera uitschakelt. Nest blijkt andere definities te hanteren van uit en standby.

nest-cam-tafelDe Nest Cam blijft altijd ingeschakeld, ook als je de camera via de app uitschakelt. Onderzoekers van ABI Research kwamen erachter dat het energieverbruik van de camera vrijwel hetzelfde blijft, ongeacht of de Nest Cam aan of uit staat. Er valt daardoor geen energie te besparen. Ook blijkt Nest een heel andere definitie van ‘uit’ en ‘standby’ te hanteren, dan we in het normale spraakgebruik gewend zijn. Een woordvoerster van Nest heeft inmiddels bevestigd dat de camera nooit echt uitgeschakeld is, omdat het op elk moment paraat moet zijn om weer opnames te maken.

Nest Cam blijft dezelfde hoeveelheid stroom verbruiken

In het normale spraakgebruik verwacht je van ‘uit’ dat een product ook echt uitgeschakeld is: de camera verbruikt geen stroom en maakt geen opnames. Bij de Nest Cam is de situatie anders. De opmerkingen van de woordvoerster wekken de indruk dat de camera in standby-stand gaat, maar ook dat is niet echt het geval. Bij standby verwacht je dat het energieverbruik fors omlaag gaat en dat het apparaat in een soort slaapstand gaat. Bij de Nest is dat niet het geval: daar blijft de camera voortdurend ‘kijken’, maar doet er verder niets mee. Bovendien blijft de camera vrijwel dezelfde hoeveelheid stroom verbruiken.

Dit is het stroomverbruik dat de onderzoekers van ABI Research hebben gemeten bij verschillende beeldresoluties:

  • Video-opname, geen beweging – 1080p – verbruik 371 mA
  • Video-opname, geen beweging – 720p- verbruik 330 mA
  • Video-opname, geen beweging – 360p – verbruik 322 mA
  • Uitgeschakeld – verbruik 343 mA

Er valt dus geen stroom te besparen door de camera uit te zetten. Je kunt nog beter de camera in een lage resolutie laten doordraaien. Gelukkig is er nog een andere oplossing: de stekker er volledig uit trekken, maar dan moet je wel fysiek toegang hebben tot de camera en snel weer inschakelen als je onraad vermoedt is er dan ook niet bij.

Uit is niet echt uit
Zelf hebben we thuis ook zo’n Nest Cam staan. In de Nest-app is inderdaad een schakelaar aanwezig om de camera uit te zetten. In de app ziet het er zo uit:

Nest Cam uitgeschakeld Nest Cam uit

Je zou verwachten dat de camera uit staat, maar de woordvoerster van Nest vertelde de BBC:

When Nest Cam is turned off from the user interface (UI), it does not fully power down, as we expect the camera to be turned on again at any point in time.

Staat de camera aan, dan observeert de Nest Cam actief of er beweging en geluid wordt gedetecteerd. Daarbij maakt de camera ook opnames. Zet je de Nest Cam uit, dan kijkt deze nog wel wat er in de kamer gebeurt, maar maakt daar geen opnames van en signaleert ook niet als er beweging te zien is of als er geluiden klinken. Volgens de woordvoerster:

When Nest Cam is turned off, it completely stops transmitting video to the cloud, meaning it no longer observes its surroundings.

Er worden dus geen beelden naar de cloud verstuurd en je krijgt ook geen waarschuwing als er beweging gedetecteerd wordt. Prima, maar dan kun je je afvragen waarom de camera nog zoveel energie moet verbruiken. We zijn niet zozeer bezorgd dat Google en de geheime diensten stiekem zitten mee zitten te gluren, maar vragen ons wel af waarom Nest niet gewoon een normale standby-modus heeft ingebouwd. Als voormalig dochterbedrijf van Google (nu Alphabet) kregen ze al regelmatig vragen over privacy en deze ontdekking gooit weer opnieuw olie op het vuur.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 november 2015, 11:43
Categorie Accessoires
Onderwerpen nest, privacy, stroom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.