Successful business man working with tablet PC in his hotel room (c) Robert Kneschke/Shutterstock

Nederlandse huishoudens: 61 procent heeft een tablet

Steeds meer Nederlanders hebben een tablet. Het bezit van tablets groeide van 51 naar 61 procent en de iPad gaat nog steeds aan kop.

De verkoop van tablets loopt wereldwijd terug, maar Nederland blijkt daarop een uitzondering. In ons lang groeit de markt voor tablets nog steeds en daarbij gaat de iPad nog steeds aan kop. Inmiddels heeft 61 procent van de Nederlandse huishoudens een of meer tablets in huis. Het zijn vooral ouderen die een iPad aanschaffen: in het vierde kwartaal van 2014 steeg de gemiddelde leeftijd van tabletgebruikers van 42 naar 45 jaar. Bijna de helft van alle tablet-gebruikers is 50 jaar of ouder. Ze gebruiken de tablet vooral om te internetten, tv te kijken en muziek te luisteren. Ook gebruiken ze de iPad om te winkelen. Vrouwen zijn daarnaast ook actief met games en social media.

Successful business man working with tablet PC in his hotel room (c) Robert Kneschke/Shutterstock

61 procent heeft een tablet

Een jaar geleden lag het tabletbezit bij Nederlandse huishoudens nog op 51 procent, nu dus op 61 procent. Er zit nog groei in, blijkt uit de cijfers van Telecompaper. Bij de groep die nog geen tablet heeft, geeft 17 procent aan er binnen zes maanden eentje te willen kopen. Daarnaast is de groep Nederlanders die reeds een tablet in huis heeft, ook best bereid om weer een nieuwe te kopen: 18 procent van hen overweegt de komende zes maanden een nieuwe tablet erbij te kopen. Het aantal huishoudens met meerdere tablets is in Nederland dan ook behoorlijk hoog: 1 op de 5 huishoudens heeft twee of meer tablets in huis. Thuis is ook de plek waar de tablets het meest worden gebruikt: 25 procent van de tablets komt het huis niet uit. Alleen jongeren tussen 12 en 19 jaar zijn wat meer geneigd om hun tablet ook buitenshuis te gebruiken, bijvoorbeeld op school.

Wat de populariteit van de iPad betreft: de iPad gaat aan kop als populairste tablet van Nederland. Het aandeel van Apple steeg het afgelopen kwartaal licht. Maar Apple moet wel oppassen, want Samsung is ook bij tablets bezig met een inhaalrace.

Smartphones: Nederlanders willen een 4,4-inch scherm

Telecompaper onderzocht ook de markt voor smartphones. Daaruit concluderen ze, dat Nederlanders gemiddeld een smartphone willen met 4,4-inch scherm. Dat is opmerkelijk, want het is kleiner dan de huidige iPhone 6, het toestel dat voor Apple erg succesvol uitpakte. Er zijn op de markt dan ook steeds meer modellen verkrijgbaar met een groter scherm. Vorig jaar lag het gemiddelde scherm op 4,3-inch. Het blijkt uit gegevens van een consumentenpanel, waaraan 3500 mensen meedoen. Topmodellen van grote merken zijn vaak 5-inch of groter, maar ook bij goedkope toestellen wordt steeds vaker gekozen voor een groot scherm.

Afbeelding: Robert Kneschke/Shutterstock

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2015, 10:57
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ipad, tablet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.