Namaak iPhone-lader: slimme deal of gevaarlijk?

Ken Sherriff vergeleek usb-opladers van diverse merken met namaak-adapters. De namaak-adapter voor iPhone bleek zeer slecht te scoren en is zelfs gevaarlijk.

ipad laderSoftware-engineer Ken Shirriff besloot een stuk of twaalf USB-laders te testen: originele laders van fabrikanten als Apple en Samsung, accessoires van derden zoals Belkin en namaakproducten die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Zijn namaakladers een gevaar in huis?


Shirriff vindt van wel. Het goede nieuws is trouwens dat Apple’s oplader bovengemiddeld scoorde in technische prestaties en veiligheid. De namaak-adapter die als twee druppels water leek op het originele product (“komt echt uit dezelfde fabriek hoor!”) kwam veel slechter uit de test. Zo’n adapter kan schade aan je iPhone veroorzaken, meent Shirriff. Erger nog: als je niet oppast kan er brand in huis ontstaan als je deze adapters gebruikt. De test leverde een erg gedetailleerd artikel op, waarin Shirriff de stroompieken, ruis, werkelijke stroomsterkte, efficiency en nog veel meer heeft gemeten.

We zijn er gek op: goedkope iPhone-accessoires van eBay, DealExtreme en soortgelijke partijen. Waarom €19 betalen voor een officiële iPhone-stroomadapter als je ook een exacte kopie kunt kopen voor 19 cent inclusief verzendkosten? De prijs van 19 cent is natuurlijk wat overdreven, maar de prijzen zijn soms zo laag, dat je je afvraagt of de mensen die ze maken überhaupt nog salaris krijgen. Waarbij we overigens ook niet de absurde prijzen van Apple goed willen praten, want 19 euro voor een stroomadapter is veel te veel geld. Maar dan heb je tenminste wel een oplader die veilig is.

Ter vergelijking het frequentiespectrum bij de originele iPhone-lader:

iphone-frequentie

En dezelfde grafiek, maar dan van de namaak-adapter voor de iPhone:

frequentie namaak iphone adapter

Bij de andere metingen is het patroon vergelijkbaar: de lijn bij de Apple-lader is strak en smal, bij de namaak-adapter vliegt de lijn aan alle kanten buiten het grafiekpapier. Als je meer wilt weten over opladers en hun technische eigenschappen kun je van dit artikel veel opsteken.

Nog een grafiek: de output van de originele iPhone-lader:

output iphone lader

En dezelfde grafiek voor de namaak iPhone-lader:

output namaak iphone lader

Via: TUAW

Reacties: 45 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.