MIT en Boeing maken met iPhone bestuurbaar vliegtuig voor defensie

MIT en Boeing werken aan een vliegtuigje die via een iPhone-app te besturen is. Dit kan vanaf praktisch iedere afstand - in ieder geval tot op 5.000 kilometer.

Boeing MIT iPhoneWe zagen de afgelopen maanden de Parrot AR.Drone geregeld voorbij komen. Deze vliegmachine kan bestuurd worden via een speciale iPhone-app, die in verbinding met het toestel komt via je Wi-Fi-verbinding. Het nadeel hiervan is echter dat je de controle van het voertuig verliest zodra je buiten bereik vliegt. Onderzoekers aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) lijken hier een oplossing voor hebben gevonden: zij bouwden een miniatuurhelikopter die op een afstand van bijna vijfduizend kilometer nog bestuurd kon worden voor het leger.

Het voertuig communiceert via een internetverbinding met een iPhone of iPod Touch, waar vervolgens een speciale app op geïnstalleerd is om deze mee te besturen. De app zit zo in elkaar dat ook gebruikers die nog nooit eerder een vliegtuig hebben bestuurd, er makkelijk mee overweg kunnen.

MIT werkt samen met Boeing om de technologie volledig bruikbaar te maken. Op deze manier hopen de twee om drones effectiever te kunnen inzetten voor saaie, vieze of gevaarlijke klusjes. Op het moment is het namelijk alleen nog maar mogelijk om een onbemand vliegtuig te besturen met behulp van flink wat apparatuur, training en voorbereiding.

De technologie wordt in opdracht van het Amerikaanse ministerie van defensie ontwikkeld. De kans is daarom groot dat we deze ooit terug zullen zien bij het Amerikaanse leger.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 september 2011, 15:22
Categorieën Accessoires, Achtergrond
Onderwerpen leger, parrot, vliegtuig

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.