Minister Verhagen gaat niet ingrijpen na prijsstijging mobiel internet

Mobiel internet is snel duurder geworden, reden voor PvdA Tweede Kamerlid Martijn van Dam om vragen te stellen aan Maxime Verhagen. Die is echter niet van plan om in te grijpen.

tweede kamerMobiel internet is bij alle providers duurder geworden. Als de prijs niet omhoog is gegaan, dan zijn de voorwaarden wel versoberd, zoals de invoering van datalimieten of een terugval in snelheid. Martijn van Dam, Tweede Kamerlid van de PvdA, heeft in een brief opheldering gevraagd aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken omdat KPN, Vodafone en T-Mobile vlak na elkaar hun abonnementen aanpasten. Maar Verhagen is niet van plan om in te grijpen.


In antwoord op de brief van Martijn van Dam schrijft Verhagen dat er “diverse legitieme redenen zijn waarom bedrijven tarieven aanpassen. Dat hoeft niet te duiden op ongezonde marktwerking. OPTA concludeerde in 2010 al dat er geen sprake is van aanmerkelijke marktmacht.” De providers vinden dat het nodig is om de tarieven van mobiel internet te verhogen, door gigantische groei van het dataverkeer. PvdA’er Van Dam vraagt zich af of dat wel de werkelijke reden is. Hij vermoedt dat de oorzaak eerder ligt in het terugvallen van inkomsten uit sms- en telefoonverkeer.

Verhagen legt in zijn antwoord uit dat de snelheid, omvang en plotselinge toename van dataverbruik de providers heeft verrast, door de opkomst van smartphones en apps. Of er daadwerkelijk meer investeringen zijn gedaan door de stijging, kan Verhagen niet achterhalen. Providers maken de gegevens hierover niet bekend, om de concurrentie niet teveel in de keuken te laten meekijken. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet zelf maar bepalen of er een onderzoek nodig is; de minister geeft hiertoe geen opdracht. Ook wijst hij erop dat er naast de drie grote operators nog meer aanbieders zijn die nieuwe abonnementsvormen aanbieden, zoals MTV Mobile (een samenwerking van KPN Hi en MTV).

Eerder werd minister Verhagen op iPhoneclub nog toegejuicht omdat hij geen heffing op VoIP en andere mobiele diensten zou toestaan – een voorstel dat overigens niet uit zijn eigen koker kwam, maar was gebaseerd op een voorstel van Groen Links, dat een kamermeerderheid kreeg. De fans van Verhagen zullen vandaag vooral bij de operators te vinden zijn.

Het antwoord van de minister is online te lezen.

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.