Met Adobe beveiligde e-books lezen op iPhone en iPad

In dit artikel wordt uitgelegd hoe het mogelijk is aangekochte e-books van bijvoorbeeld Bol.com, ebookweb.nl en Bruna.nl op je iPad te lezen met de Bluefire-app.
Bert van Dijk - · Laatst bijgewerkt:

icoon bluefire ereaderVoor het lezen van Nederlandse e-books op de iPhone en iPad hoef je niet te wachten op iBooks, waarmee je eind 2010 rechtstreeks Nederlandse e-books kunt binnenhalen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit ook mogelijk is met elders aangekochte e-books van bijvoorbeeld Bol.com, ebookweb.nl en Bruna.nl. Met de onlangs uitgekomen gratis Bluefire-reader gaat dit namelijk zelfs nog beter dan met de al langer bestaande gratis app Txtr (zie ook: uitleg hoe je ePub-boeken in Txtr leest). Dat is goed nieuws voor wie in het verleden al e-books heeft aangekocht (en voor prijsbewuste lezers, omdat meer concurrentie meestal leidt tot lagere prijzen). Opvallend is dat Bol.com en bruna.nl op het moment van het schrijven van dit artikel nog steeds vermelden dat hun e-books niet zijn te lezen op de iPhone en iPad. Daarom beschrijven we in dit artikel stap voor stap hoe je met Adobe beveiligde e-books toch op de iPhone en iPad kunt lezen.

Bluefire reader kentDe Bluefire-app heeft meer instelmogelijkheden dan Txtr voor onder andere de marge, helderheid, lettertypes, paginanummering, bladwijzers en overgangseffecten. Hoewel readers als Stanza en iBooks over nog meer mogelijkheden beschikken, valt er al prima te werken met deze eerste versie van Bluefire (zie afbeelding).

Omdat er nu nog geen Nederlandse e-bookwebsites in de Bluefire-app staan, dien je de e-books eerst te downloaden op je computer. Van de e-bookverkoper ontvang je meestal een mail met de uitleg om vóór het downloaden eerst Adobe Digital Editions te installeren en bij Adobe te registreren. De gedownloade e-books tref je aan in de map Mijn documenten > My Digital Editions.

Importeren via iTunes of Dropbox

Bij iTunes moet je eerst je iPhone of iPad aansluiten, op de afbeelding van je iPhone of iPad in het linkermenu klikken en dan het tabblad ‘Apps’. Als je naar beneden scrollt, ontdek je de programma’s waarvoor je bestanden kunt importeren. Na de keuze voor Bluefire en de knop ‘downloaden’ kun je de files op je computer selecteren en importeren.

Importeren via Dropbox werkt bij de iPad gemakkelijker en je beschikt meteen over gratis online kopieën (tot 2GB). Als je Dropbox nog niet gebruikt dien je het nog wel te installeren op je computer en je iPad. Hierna kopieer je eenvoudig de ePub-bestanden naar een aangemaakte map binnen de Dropbox-folder. Dan staan je boeken online bij Dropbox en worden ze na aanklikken binnen de Dropbox-app op je iPad opgehaald. Enigszins verwarrend is het dat Dropbox aangeeft dat het bestand niet gelezen kan worden. Ook is er geen uitleg dat je het bestand met de pijltjestoets in de rechterbovenhoek (verschijnt alleen bij iPad) via de keuze ‘open in’ eenvoudig kunt kopiëren naar de eigen bestandsmap van apps die het ePub-formaat wel kunnen lezen (zie afbeelding).

vanuit dropbox app kun je e-books exporteren naar sommige ereader appsiBooks beschikt niet over deze importmogelijkheid vanuit Dropbox, omdat Apple graag zelf boeken via iBooks verkoopt. Omdat het een beveiligd bestand is dien je wel de app Bluefire te kiezen; die kan met deze files omgaan.

Het openen van boeken in Bluefire zelf is tenslotte een fluitje van een cent na de eenmalige vastlegging van je Adobe ID die bestaat uit je gekozen gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 februari 2012, 14:35
Categorie Apps
Onderwerp adobe

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.