iphone-5-zwart-wit

Merendeel iPhone-gebruikers nog niet overgestapt naar groter scherm

Zo'n 60% van de iPhone-gebruikers heeft nog een toestel met 3,5- of 4-inch scherm, heeft Tim Cook onthuld. Het maakt duidelijk dat er nog genoeg mensen zijn die helemaal geen behoefte hebben aan een groter toestel, of het zich niet kunnen veroorloven.

iphone-5-zwart-wit

Gisteren liet Apple met de kwartaalcijfers zien dat ze niet bepaald in geldzorgen zitten, wat voor een groot deel te danken is aan de verkopen van de iPhone. Ondanks de afvlakkende verkoopcijfers zijn er nog steeds genoeg groeikansen voor Apple, want er blijkt een grote groep iPhone-gebruikers te zijn die nog steeds met een toestel van 4-inch of minder rondloopt. Ongeveer de helft van die groep heeft een toestel met 4-inch scherm, de andere helft een toestel met 3,5-inch scherm. Apple moet die gebruikers ertoe zien te verleiden om over te stappen naar een iPhone 6 of nieuwer. Maar wat als je geen groter toestel wilt? Ook daarvoor heeft Apple waarschijnlijk een oplossing: de toekomstige 4-inch iPhone 5se houdt het compacte formaat, maar is intern totaal vernieuwd.

Tijdens het onthullen van de kwartaalcijfers liet Tim Cook weten dat 60% van de iPhone-bezitters die in september 2014 al een iPhone hadden, nog steeds niet zijn overgestapt naar een groter model, zo schrijft Quartz. September 2014 is een belangrijk tijdstip, omdat dit net voor de lancering van de grotere iPhone 6 en iPhone 6 Plus valt. Alle iPhone-gebruikers hadden op dat moment nog een 3,5- of 4-inch iPhone.

Redenen om niet over te stappen

Dat veel mensen nog steeds hun kleinere toestel zijn blijven gebruiken, kan natuurlijk van alles betekenen. Een deel van deze groep heeft nog geen behoefte aan een nieuw toestel, kan overgestapt zijn naar Android, of houdt daadwerkelijk vast aan de iPhone 4- of 5-serie vanwege het formaat. Het grootste verschil tussen de iPhone 5s en de iPhone 6 is immers het grotere scherm. De prijs zal ongetwijfeld ook een rol spelen, want de duurste iPhones van het moment zijn allemaal groter dan 4-inch.

De overstap naar grotere iPhones heeft Apple duidelijk geen windeieren gelegd, zo blijkt uit de recordverkoopcijfers van de afgelopen kwartalen. Vooral na de iPhone 6 was een flinke groei te zien. Toch is er blijkbaar nog steeds een relatief grote groep met iPhone-gebruikers die liever voor het handzame formaat kiest, om wat voor reden dan ook. Het percentage van 60% komt in ieder geval in de buurt van ons onderzoek onder de iCulture-lezers. Daaruit bleek dat bijna de helft van onze lezers wel zit te wachten op een nieuwe 4-inch iPhone en helemaal geen behoefte heeft aan een groter formaat.

Een mooie aanleiding voor Apple om over een paar maanden een nieuwe 4-inch iPhone op de markt te brengen. Dit is vermoedelijk een opgepoetste versie van de iPhone 5s waar 4-inch fans weer een paar jaar mee vooruit kunnen. Zeker als de prijs wat lager uitvalt dan die van de iPhone 6s, zal het voor deze doelgroep een interessant aanbod zijn om te overwegen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2016, 14:27
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone, verkoopcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.