LG Prada of iPhone: welke scoort het best?

De LG Prada KE850 en de Apple iPhone zijn directe concurrenten. Welke van scoort op 11 aspecten de meeste punten?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

lg prada ke850Toen LG vorig jaar de Chocolate lanceerde, zetten ze zich voor het eerst op de kaart als fabrikant van stijlvolle telefoons. De LG Prada is de grootste concurrent voor de iPhone, dus is het zinvol om eens te kijken naar de verschillen.

Verkrijgbaarheid
LG is modieus genoeg voor Prada om haar merk eraan te verbinden. Het compacte uiterlijk van de LG Prada (oftewel LG KE850) is gelijk aan de iPhone en ook het grote kleurenscherm komt overeen. Bovendien zitten er – net als bij de iPhone – heel wat meer functies op dan een doorsnee fashion-telefoon. Maar er zijn ook verschillen: op de LG Prada hoef je niet te wachten (hij is vanaf mei al te koop) en hij is veel goedkoper. Bij afsluiting van een abonnement kun je het toestel zelfs gratis krijgen. De LG Prada scoort hierop 1 punt, maar de makkelijke verkrijgbaarheid heeft wel als nadeel dat straks iedereen ermee loopt.

Verpakking
Als je de LG Prada koopt krijg je een luxe verpakking mee naar huis, met daarin de telefoon, een met leer beklede beschermholster, een poetsdoekje en een headset, allemaal met Prada-logo. Hoe bekend het Apple-logo ook is, het is natuurlijk wel veel minder exclusief dan het logo van Prada. Apple zal van de ‘uitpak-ervaring’ van de iPhone vast iets bijzonders maken, maar de kans is klein dat ze in luxe en uitstraling de verpakking van de LG Prada kunnen overtreffen. De LG Prada pakt 1 punt.

Gewicht en afmetingen
Als je de LG Prada voor de eerste keer in handen houdt valt je meteen op hoe klein en licht ‘ie is: maar 85 gram. De iPhone is 50 gram zwaarder! Ook wat afmetingen betreft is de LG Prada veel kleiner. Alweer 1 punt binnen.

Gebruikersinterface
De gebruikersinterface van de Prada ziet er mooi uit, met strakke iconen en aanpasbare thema’s. Bedienen doe je via de touchscreen, net als bij de iPhone, maar steeds met één vinger tegelijk. Op beide toestellen kun je nummers intoetsen via het scherm, maar je voelt daarbij geen trilling of andere vorm van feedback. Er zit ook geen styluspen bij. De iPhone scoort 1 punt vanwege het multitouch-scherm en het grotere scherm (3,5 inch tegenover 3 inch en 320×480 pixels tegenover 240×400 pixels).

Office-documenten
Op de LG Prada zit software waarmee je Word-, Excel-, PowerPoint- en Acrobat-bestanden kunt bekijken. De Office-documenten worden aangepast aan de grootte van het scherm en je kunt ook in- en uitzoomen. Bij de iPhone zit helemaal geen Office-software, dus de concurrentie krijgt 1 punt.

Geheugen
Op dit punt ligt de iPhone duidelijk voor op de LG Prada. De eerste 4 of 8 GB geheugen, terwijl de tweede het moet doen met maar 16MB. Gelukkig kun je er wel geheugenkaartjes in steken, waardoor je er zo een paar gigabytes ‘bijprikt’. Een mager 256MB SD-geheugenkaartje wordt standaard meegeleverd. Omdat geheugenkaartjes tegenwoordig heel betaalbaar zijn, hoeft dat geen probleem te zijn, maar inbouw is makkelijker. Apple haalt 1 punt binnen.

Muziek
Op de iPhone kun je alleen muziek afspelen in MP3 en AAC, het muziekformaat dat je in de iTunes Store kunt kopen. Jammer als je net je muziekcollectie naar WMA hebt omgezet! De LG Prada kan wel WMA aan en speelt ook AAC+ en RealAudio. Die laatste kan handig zijn voor internetradiostations. De muzieksoftware van de LG Prada doet wel wat denken aan iTunes. Muziek via de ether luisteren kan ook: er zit een FM-radio in. LG wint alweer 1 punt.

Video
Met de iPhone kun je video in MPEG4 en H.264 afspelen. De LG Prada kan dat ook, maar speelt daarnaast het H.263-formaat af. Maar dat is niet zo belangrijk, want de kwaliteit van H.263 is veel slechter dan H.264, dus dat ga je toch niet gebruiken. Beide toestellen winnen een halve punt.

Camera
Een 2 megapixel camera is tegenwoordig al wat aan de lage kant voor een high-end mobiele telefoon. Beide toestellen hebben een camera van dezelfde kwaliteit en ze scoren daarmee allebei een halve punt.

Netwerken
De LG Prada is een triband-toestel voor de GSM-frequenties 900/1800/1900. De iPhone is quadband en ondersteunt ook de frequentie 850, maar dat is voor ons in Nederland niet van belang. Het GSM 850-netwerk wordt in Europa niet gebruikt; het komt alleen voor in Azië en Zuid-Amerika. Leuk als je op vakantie gaat, maar niet genoeg om er een extra punt mee te verdienen. Wil je gebruikmaken van dataverkeer, dan is het jammer dat beide toestellen alleen geschikt zijn voor GPRS en EDGE. Aan EDGE heb je niets, want dat wordt in Nederland niet meer gebruikt. UMTS is voor nieuwe toestellen wel zo’n beetje de norm, maar dat zit er niet op. De iPhone wint 1 punt omdat er ook Wi-Fi in zit.

Browser
Op de iPhone vind je een miniatuurversie van de Safari-browser, die ook op de Apple Mac wordt gebruikt. Hoewel we de browser nog niet kunnen uitproberen, zijn de verwachtingen hooggespannen en zal het beter in gebruik zijn dan de browser op de LG Prada: gebruikers klagen over vervormde afbeeldingen en websites die niet goed geresized worden, waardoor ze onleesbaar zijn. De Safari-browser op de iPhone is veelbelovend en scoort 1 punt.

Conclusie
Het is schokkend om toe te geven op een website die helemaal om de Apple iPhone draait, maar de LG Prada scoort op dit moment de meeste punten. De score is 5-6.

Kijk voor een vergelijking met nog nog meer modellen, zoals de Samsung F700 en de Deeda Pi Phone ook nog even in deze blogpost: Vergelijking iPhone killers – specificaties en prijzen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 september 2008, 2:14
Categorie iDevices
Onderwerp abonnementen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.