Tim Cook Apple Watch

Vooruitblik Apple-kwartaalcijfers: opnieuw records verwacht, maar zorgen over de iPhone

Apple staat op het punt om een recordomzet voor de feestdagen bekend te maken in de kwartaalcijfers. Maar beleggers maken zich vooral druk over de verkoopcijfers van de iPhone. Is Apple opnieuw doomed?

Tim Cook Apple WatchVanavond is een van de meest spannende momenten voor Apple. Elk drie maanden maakt Apple de kwartaalcijfers bekend, maar deze keer is er iets bijzonders aan de hand. Enerzijds is er positieve opwinding omdat alles erop wijst dat Apple in het feestdagenkwartaal opnieuw een omzetrecord heeft gebroken. Maar tegelijk is er bezorgdheid dat de groei in de iPhone-verkopen gaat afvlakken.

Recordomzet verwacht, minder groei in iPhone-verkoop

Er worden nog steeds heel veel iPhones verkocht en er is nog steeds sprake van een opgaande lijn. Maar de lijn stijgt minder hard dan voorheen. Daardoor is er zorg dat de gigantische groei bij de iPhone er wel een beetje uit is. Hieronder zie je de verkoopcijfers van de afgelopen kwartalen:


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.

De iPhone is de belangrijkste inkomstenbron van Apple. Vorig kwartaal was het goed voor zo’n 60% van de totale omzet van Apple. Omdat er een flinke marge op de iPhone zit is de iPhone ook goed voor een groot deel van de winst die Apple maakt. Elk teken dat het minder goed gaat, zal dus door beleggers worden opgevat als een aanwijzing dat er iets mis is. We kunnen alvast de borst natmaken voor de regelmatig terugkerende analyses dat ‘Apple doomed’ is.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.

Apple is alweer doomed… of toch niet?

We zijn benieuwd hoe de mainstream media de kwartaalcijfers van Apple vanavond zal presenteren. Er wordt namelijk verwacht dat Apple het meest winstgevende feestdagenkwartaal heeft gedraaid in de 40-jarige historie van het bedrijf. Als de vooraf afgegeven schatting van Apple klopt (tussen de $75,5 en $77,5 miljard omzet) dan is er opnieuw een gigantisch record geboekt. Professionele analisten verwachten een omzet van $76,5 miljard.

Toch is in de kwartaalcijfers van Apple altijd wel iets te vinden dat tegenvalt. Voorheen waren het de dalende iPod-verkopen, daarna de dalende iPad-verkopen en nu hebben de journalisten en analisten de iPhone in het vizier. Moet Apple zich zorgen maken? Apple pakt 92% van de winst in de smartphone-markt. De overige fabrikanten maken heel weinig winst of draaien verlies. Zo werd eerder vandaag bekend dat LG opnieuw verlies heeft geleden op de smartphone-verkopen. De enige partij die wel (een beetje) winst maakt is Samsung.

Apple kan dus wel wat hebben. Maar is ook een geliefd doelwit om constant over te klagen. Als er uit Azië geruchten komen dat toeleveranciers zoals Foxconn minder omzet hebben geboekt, daalt de aandelenkoers van Apple (zoals we de afgelopen dagen hebben gezien), waardoor Apple niet meer het waardevolste bedrijf ter wereld is, als de ‘Apple is doomed’-beweringen de komende maanden blijven voortduren.

Dit verwachten de analisten

Fortune heeft de voorspellingen van de analisten op een rijtje gezet (zie grafieken hieronder). Vanavond rond 23:00 uur lees je op iCulture wat de werkelijke kwartaalcijfers zijn geworden.

Cijfers om op te letten:

  • Verkocht Apple meer dan 74,4 miljoen iPhones? (het record van vorig jaar)
  • Ligt de omzet tussen $75,5 en 77,5 miljard? (zoals Apple had voorspeld)
  • Ligt de omzet boven $76,8 miljard? (zoals Wallstreet verwacht)

Apple FQ1 2016 schattingen omzet

Je kunt je natuurlijk afvragen of het erg is dat Apple niet eindeloos blijft groeien. Maar zo werkt het systeem nou eenmaal: als er geen groei is, zijn de investeerders ontevreden, zakt de marktwaarde van een bedrijf en kan het zomaar gebeuren dat Apple qua marktwaarde wordt ingehaald oor Google’s Alphabet. Voor gewone gebruikers verandert er eigenlijk niets, behalve dat je je wat vaker door pessimistische berichten heen moeten werken. Massa-ontslagen hoeven we in ieder geval de komende tijd niet te verwachten.

Apple FQ1 2016 schattingen omzet

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 januari 2016, 13:19
Categorie Apple
Onderwerpen kwartaalcijfers, omzet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.