‘Kwart van iPhones gaat binnen twee jaar kapot’

SquareTrade
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone glasBij een iPhone mag je er vanuit gaan dat hij toch minstens twee jaar meegaat, zeker als je er een tweejarig abonnement voor hebt moeten afsluiten. Maar niet elke iPhone haalt die eindstreep. In de VS is onderzoek gedaan hoe snel een iPhone kapot gaat en wat blijkt: één op de vier iPhones haalt de tweede verjaardag niet. Een kanttekening bij het onderzoek is op z’n plaats, want het is uitgevoerd door SquareTrade, een bedrijf dat verlengde garantie voor de iPhone verkoopt en dus wel wat baat heeft bij bangmakerij. Maar er vallen wel wat aardige vergelijkende cijfers uit te halen. Bijvoorbeeld dat een kapotte iPhone in het merendeel van de gevallen de schuld is van de gebruiker.

fouten-iphoneSquareTrade onderzocht meer dan 25.000 garantieclaims van klanten en ontdekte dat de iPhone 3GS betrouwbaarder en ook robuuster is dan z’n voorgangers. Vorig jaar, toen alleen de iPhone 3G en de originele iPhone nog op de markt waren, lag het percentage kapotte iPhones op 31%, nu is het gedaald naar 26%. Het aantal claims ging dit jaar omlaag, zowel wat hardwarefouten als wat incidenten betreft. De meeste claims hebben te maken met persoonlijke incidenten: mensen die een glas cola over de iPhone gooien, er met de bureaustoel overheen rijden, in de wc-pot laten vallen en andere ongemakken. Volgens SquareTrade gaat het in de meeste gevallen om mensen die de iPhone domweg uit hun handen laten vallen. Die incidenten waren goed voor 18,1% van de claims (voorheen 21%). Het aantal mensen dat met een hardware-gerelateerde claim aan kwam zetten lag op maar 7,5 procent (voorheen 10%).

Dat betekent dus, dat maar 7,5 procent van de fouten daadwerkelijk aan Apple te wijten is. Na drie jaar loop de kans op een kapotte iPhone sterk toe: er is 35% tot 40% kans dat er iets misgaat als je besluit je iPhone drie jaar lang te gebruiken. Het gaat hierbij uiteraard om gemiddelden, persoonlijke ervaringen kunnen heel anders zijn.

iphone kapot

Dat de iPhone 3GS beter scoort heeft volgens Vince Tseng van SquareTrade te maken met het touchscreen. De iPhone 3GS is robuuster en kan beter schokken doorstaan. Wel zijn er zorgen: bij de iPhone 3GS komen 50% vaker problemen met de stroomvoorziening voor. Ook maakt Tseng zich zorgen over de volledig glazen voor- en achterzijde van de iPhone 4: door het gebruik van supergehard Gorilla Glass zullen mensen de indruk krijgen dat een beschermhoes niet meer nodig is. Tseng’s advies is dan ook: gebruik een case of siliconenhoesje, dan heb je minder kans op glasbreuk.

Het complete onderzoeksverslag is online te vinden: iPhone Failure Rates (SquareTrade, pdf)

hardware fouten iphone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juni 2010, 14:56
Categorie Achtergrond
Onderwerp defect

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.