iPhone 4 sneller dan iPhone 3GS, maar langzamer dan iPad volgens eerste benchmarks

Uit de eerste benchmarks van de iPhone 4 blijkt dat het toestel sneller is dan de iPhone 3GS, maar langzamer dan de iPad.

Geek Bench iPhone 4 met iOS 4Gisteren werden de eerste bestelde iPhone 4’s per ongeluk afgeleverd. Uit de eerste benchmarks van het nieuwe toestel komt interessante informatie naar voren. We wisten al dat de iPhone 4, evenals de iPad, voorzien is Apples eigen A4-processor en over 512 MB werkgeheugen beschikt — twee keer zoveel als de iPhone 3GS. iFixit bevestigde dit nog vandaag nog maar eens na de nieuwe iPhone te hebben ontleed. Op welke kloksnelheid de A4-processor in de iPhone 4 draait blijft echter de grote vraag.

Uit de eerste benchmarks blijkt dat de iPhone 4 31 procent sneller is dan zijn voorganger, de iPhone 3GS. Hoewel de iPhone 4 dus is voorzien van Apples A4-processor is het vooralsnog onduidelijk op welke kloksnelheid deze draait. Bij de iPad is dat wel bekend, namelijk 1 GHz. Opvallend is dan ook dat in twee verschillende benchmarks de iPad als winnaar uit de bus komt. Tenminste, als je kijkt naar de gemiddelde score in deze tests.

Voor de vergelijking tussen de iPhone 4 en de iPhone 3GS is gebruikgemaakt van Geek Bench, populaire benchmarksoftware voor het Mac-platform dat onlangs ook voor het iOS-platform is uitgebracht. Omdat de Geek Bench-software echter iOS 4 vereist, werkt deze niet op de iPad. In onderstaande afbeeldingen is duidelijk het verschil te zien tussen de iPhone 4 (links) en de iPhone 3GS (rechts). Zoals je ook kunt zien wordt de kloksnelheid van de iPhone 4-processor niet uitgelezen door de software.

Geek Bench iPhone 4 met iOS 4 Geek Bench iPhone 3GS met iOS 4

Volgens BenchTest, een andere benchmarktool die wel beschikbaar is voor de iPad, is de iPhone 4 wederom sneller dan de iPhone 3GS, maar moet het nieuwe toestel wel het onderspit delven tegen de iPad. Mac Rumors merkt echter op dat de benchmark op de iPhone 4 vreemde resultaten liet zien. Zoals ook op onderstaande afbeelding (midden) te zien is, worden alle seconden weergegeven als 0.00. Het is daarom niet met zekerheid te zeggen of de resultaten accuraat zijn.

BenchTest iPhone 3GS BenchTest iPhone 4 BenchTest iPad

Tot slot heeft men nog een derde benchmarktool gebruikt: Checkup. Hieruit blijkt dezelfde trend, waarbij de iPad sneller is dan de iPhone 4, die vervolgens weer sneller is dan de 3GS. Volgens Mac Rumors ontstaan er echter wel grote verschillen in de resultaten wanneer de benchmark meerdere keren wordt uitgevoerd. Het is dus nog niet met honderd procent zekerheid te zeggen dat de iPad sneller is dan de iPhone 4, al heeft het er wel alle schijn van. Mogelijk is dit een van de details die Apple graag nog even geheim wil houden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juni 2010, 14:46
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen benchmark, ios 3, ipad, iPhone 3G, iPhone 4

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.