Jailbreaken voor dummies: jailbreak iOS 4.3.3 voor iPhone, iPod touch en iPad

In deze handleiding voor jailbreak iOS 4.3.3 voor iPhone, iPod touch en iPad leggen we je uit hoe je de jailbreaktools redsn0w en PwnageTool kunt gebruiken voor jailbreak iPhone 3GS, iPhone 4, iPod touch (3e en 4e generatie) en originele iPad.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

Jailbreak iOS 4.3.3 op de iPhone, iPod touch en iPadDe iPhone 3GS, iPhone 4, derde en vierde generatie iPod touch en de eerste generatie iPad kunnen allemaal op iOS 4.3.3 gejailbreakt worden met de jailbreaktools redsn0w 0.9.6rc15 en PwnageTool 4.3.3. Weet je niet welke van deze twee jailbreaktools het meest geschikt is voor jouw situatie óf kun je wel een stappenplan gebruiken bij het uitvoeren van een jailbreak op iOS 4.3.3, dan is deze editie van jailbreaken voor dummies voor jou bedoeld!

De werking van de jailbreak van iOS 4.3.3

limera1nOnder de motorkap is de jailbreak van iOS 4.3.3 weer gebaseerd op de exploit die is gevonden door George Hotz (geohot) in de bootrom van de iPhone 3GS, iPhone 4, 3e en 4e generatie iPod touch, de originele iPad en de 2e generatie Apple TV. De bootrom is de eerste code die gedraaid wordt in het opstartproces van de iDevices. De bootrom is bovendien niet softwarematig te updaten en daarom hét mikpunt om iDevices te jailbreaken. De exploit van geohot werd voor het eerst gebruikt in oktober 2010 door de jailbreaktool limera1n, maar zal voor altijd gebruikt kunnen worden om deze iDevices te jailbreaken.

De bootrom-exploit van geohot levert op zichzelf een tethered jailbreak op, dat wil zeggen dat je het toestel aan een ander apparaat (zoals een computer) moet verbinden om je toestel op te kunnen starten. Deze beperking kan nu worden weggenomen door de bootrom-exploit te combineren met de untether-exploit van i0n1c, die gebruik maakt van een kwetsbaarheid in de kernel van iOS. De combinatie van een bootrom-exploit met een een dergelijke untether-exploit levert dus de felbegeerde untethered jailbreak op. Aangezien de iPad 2 niet kwetsbaar is voor de bestaande bootrom-exploits, is deze ook niet te jailbreaken met de meest recente versie van redsn0w en de volgende versie van PwnageTool.

Het verschil tussen de jailbreaktools redsn0w en PwnageTool

redsn0wDe jailbreaktools redsn0w en PwnageTool zijn voor verschillende situaties bedoeld. Als je eerder al een update uit hebt gevoerd naar de officiële firmware van iOS 4.3.3, dan kun je deze direct jailbreaken door redsn0w te gebruiken. Ook als je op dit moment gebruik maakt van een tethered jailbreak van iOS 4.3.3 kun je zonder eerst te herstellen naar een officiële firmware gebruik maken van redsn0w om de jailbreak untethered te maken. Redsn0w 0.9.6rc15 is geschikt voor gebruik op Mac OS X en Windows.

PwnageToolJailbreaken met PwnageTool is met name interessant voor gebruikers die alle mogelijkheden open willen houden wat betreft het unlocken van hun iPhone. Afhankelijk van welke firmwareversie je nu op je iPhone hebt kan de baseband (modemfirmware) van je toestel een update ontvangen als je op de reguliere wijze via iTunes naar iOS 4.3.3 zou updaten, als gevolg waarvan je mogelijkheden om in de toekomst te unlocken beperkt zouden kunnen worden. Met PwnageTool is het mogelijk om een custom firmware te maken, waarmee je een iPhone veilig kunt updaten naar iOS 4.3.3 zonder daarbij de baseband (modemfirmware) van het toestel te updaten. PwnageTool is alleen geschikt voor Mac OS X.

Tips vóórdat je een jailbreak uitvoert

 • Het uitvoeren van een jailbreak kan nooit écht mis gaan. Je zult in principe altijd kunnen herstellen met een officiële of custom firmware via iTunes als je dat nog niet had gedaan.
 • Als je op dit moment nog een eerdere firmwareversie gebruikt inclusief jailbreak, dan kun je via Cydia de gratis software AptBackup installeren. AptBackup kan een lijstje maken van de door jou via Cydia geïnstalleerde software en aanwezige repositories als je kiest voor de optie Backup. Deze gegevens worden opgeslagen wanneer je een reservekopie maakt via iTunes. Na het uitvoeren van de jailbreak van iOS 4.3.3 en het terugzetten van een kopie van je gegevens kun je AptBackup opnieuw installeren om je repositories en geïnstalleerde software terug te zetten met behulp van de optie Restore.
 • Als je op dit moment nog een eerdere firmwareversie gebruikt zonder jailbreak, dan kun je met behulp van een custom firmware die je met PwnageTool kunt maken updaten als je alle mogelijkheden open wilt houden wat betreft unlocken. Als je een iPod touch, iPad of iPhone met officiële unlock hebt kun je updaten naar iOS 4.3.3 via iTunes.
 • Maak altijd eerst voor de zekerheid een reservekopie van je data via iTunes. Vergeet ook niet bijvoorbeeld je gemaakte foto’s veilig te stellen.
 • Jailbreaken van iOS 4.3.3 met redsn0w 0.9.6rc15

  Jailbreaken met behulp van redsn0w is dus bedoeld voor gebruikers die nu al op iOS 4.3.3 zitten óf nog moeten updaten naar iOS 4.3.3, maar geen behoefte hebben om alle mogelijkheden open te houden wat betreft unlocken (als je bijvoorbeeld gebruikt maakt van een iPod touch, iPad, of als je een officiële simlockvrije iPhone hebt). Om de jailbreak van iOS 4.3.3 uit te voeren met behulp van redsn0w 0.9.6rc15 moet je het volgende stappenplan doorlopen:

 1. Als je een iPod touch, iPad of iPhone met officiële unlock hebt kun je updaten naar iOS 4.3.3 via iTunes.
 2. Download redsn0w 0.9.6rc15 van de website van het iPhone Dev Team.
 3. Pak het zip-bestand redsn0w_win_0.9.6rc15of redsn0w_mac_0.9.6rc15 uit.
 4. Download de officiële firmware (IPSW) van iOS 4.3.3 voor jouw iPhone, iPod touch of iPad. Als het bestand door je browser wordt opgeslagen als .zip moet je deze hernoemen naar .ipsw
  redsn0w 0.9.6rc15
 5. Start redsn0w op als administrator. Als je gebruik maakt van Windows Vista of Windows 7 moet je redsn0w openen in de Windows XP compatibiliteitsmodus. Je kunt dit doen door rechts te klikken op redsn0w.exe en te kiezen voor Eigenschappen gevolgd door Compatibiliteit. Als je op Windows 7 gebruikt maakt van meerdere cores moet je daarnaast redsn0w op één core draaien. Je kunt dit doen door naar Start te gaan, daar Task Manager in te vullen en te kiezen voor View running processes with Task Manager. Kies in Windows Task Manager voor het tabblad Processes en klik met rechts op redsn0w.exe. Selecteer Set Affinity en zorg dat één core is aangevinkt.
  Set Affinity
 6. Klik op Browse in redsn0w en selecteer de officiële firmware (IPSW) die je net hebt gedownload bij stap 4.
  redsn0w - Browse
 7. Druk op Next als de melding IPSW successfully identified verschijnt.
 8. In het volgende scherm wordt standaard al Install Cydia aangevinkt. Je kunt er bij deze stap ook voor kiezen om geanimeerde bootlogo’s en/of multitasking gestures in te schakelen. Druk daarna nogmaals op Next.
  redsn0w 0.9.6rc15 - stap 8
 9. Verbind je iDevice met de computer en zet je iDevice vervolgens uit door de Power-knop ingedrukt te houden totdat de melding Slide to Power Off verschijnt en vervolgens te sliden.
  redsn0w 0.9.6rc15 - stap 9
 10. Als je iDevice met de computer verbonden is en uit staat klik je nogmaals op Next.
 11. Volg nauwgezet de instructies die op het scherm verschijnen. Je zult gevraagd worden om 3 seconden de Power-knop ingedrukt te houden, vervolgens tegelijkertijd de Home-knop 10 seconden ingedrukt te houden en dan alleen de Power-knop los te laten, zodat je nog 15 seconden alleen de Home-knop ingedrukt houdt. Als het je niet direct lukt, kun je het gewoon opnieuw proberen.
 12. De jailbreak zal nu uitgevoerd worden. Als het proces voltooid is zal Cydia geïnstalleerd zijn op jouw iPhone, iPod touch of iPad.

Jailbreaken van iOS 4.3.3 met PwnageTool 4.3.3

Als je voor je connectiviteit afhankelijk bent van een unlock of als je om een andere reden alle mogelijkheden open wilt houden wat betreft unlocken, dan ben je aangewezen op PwnageTool om een jailbreak uit te voeren op iOS 4.3.3. Omdat PwnageTool voor dummies besproken wordt zullen we de Expert-modus van de jailbreaktool achterwege laten, tenzij deze noodzakelijk is. Als je een jailbreak uitvoert via PwnageTool zal je baseband (modemfirmware) nooit een update ontvangen.

 1. Download PwnageTool 4.3.3 van de website van het iPhone Dev Team of via deze torrent.
 2. Download de officiële firmware (IPSW) van iOS 4.3.3 voor jouw iPhone, iPod touch of iPad. Plaats dit bestand op je bureaublad. Als het bestand door je browser wordt opgeslagen als .zip moet je deze hernoemen naar .ipsw
 3. Open PwnageTool.dmg, verplaats PwnageTool naar Applicaties en open PwnageTool.
 4. Druk op OK, selecteer het type toestel dat je wilt jailbreaken en druk op het pijltje.
  PwnageTool 4.3
 5. Als het firmwarebestand niet automatisch gevonden wordt, selecteer dan No wanneer wordt gevraagd om deze op het web te zoeken. Kies in dat geval voor Expert mode, druk daar op Browse for IPSW en selecteer handmatig de officiële firmware die je gedownload hebt.
  PwnageTool: search web?
 6. Selecteer de firmwareversie die voor jouw iDevice verschijnt en druk op het pijltje.
 7. Selecteer Yes in het volgende scherm om PwnageTool een custom firmware aan te laten maken en deze op je bureaublad te plaatsen.
  Custom firmware
 8. Je zal gevraagd worden of je toestel gehacktiveerd moet worden. Als je een toestel van T-Mobile uit Nederland gebruikt of een officieel simlockvrij toestel hebt selecteer je hier Yes. Als je niet op de reguliere wijze via iTunes kunt activeren selecteer je hier No.
  Hacktiveren?
 9. De custom firmware zal nu worden samengesteld en vervolgens op je bureaublad worden geplaatst. Je kunt in dit kader worden gevraagd om je wachtwoord in te voeren.
  Building IPSW
 10. Je zult gevraagd worden om je iDevice via USB met de computer te verbinden.
 11. Als je iDevice met de computer is verbonden en aan staat, zul je gevraagd worden om de stappen die op het scherm verschijnen nauwgezet te volgen op deze in de DFU-modus te zetten. Eerst wordt er vanaf 5 afgeteld. Je houdt daarna 10 seconden zowel de Power– als de Home-knop ingedrukt en laat dan alleen de Power-knop los om nog 10 seconden alleen de Home-knop ingedrukt te blijven houden. Als je het goed hebt gedaan verschijnt de melding dat je toestel in de DFU-modus staat. Als het je niet direct gelukt is, krijg je de mogelijkheid om het opnieuw te proberen.
  DFU-modus
 12. Sluit PwnageTool af en druk op OK als iTunes je de melding geeft dat er een iDevice in de herstelmodus is gevonden.
  iTunes melding
 13. Houd alt (of shift in Windows) ingedrukt terwijl je op Restore of Herstellen in iTunes drukt. Je kunt dan het firmwarebestand kiezen waarmee je wilt herstellen. Ga naar je bureaublad en selecteer het bestand met Custom_Restore in de naam. Let goed op dat je niet per ongeluk het officiële firmwarebestand selecteert!
  Restore / Herstellen
 14. Je krijgt van iTunes de melding dat je Device leeg gemaakt en hersteld zal worden. Kies voor Restore om je toestel met de custom firmware te herstellen.
 15. Als het herstelproces is voltooid zal iOS 4.3.3 op je iDevice staan inclusief jailbreak. Je kunt tot slot je iDevice herstellen met een reservekopie van je data door deze verbonden te houden of te verbinden met de computer waar deze reservekopie zich op bevindt.
  Herstellen reservekopie

Ik heb Cydia.. en nu?

Wat ben jij?
Wanneer je Cydia voor de eerste keer opstart op zul je gevraagd worden of je een gebruiker, hacker of ontwikkelaar bent. Maak je keuze en druk rechtsbovenin op Gereed om verder te gaan. Ook zul je de allereerste keer dat je Cydia start op een bepaald toestel gevraagd worden of Cydia automatisch de SHSHs voor je toestel op zal slaan. Het is zeer aan te raden om ervoor te kiezen deze per toestel en per firmware unieke handtekening automatisch op te laten slaan, om ervoor te zorgen dat je altijd naar iOS 4.3.3 en toekomstige firmwareversies zult kunnen herstellen.

Welkom bij Cydia

Bovenaan in Cydia kun je zien voor welke firmwareversies jij de SHSHs hebt en met welke firmwareversies je (naast de meest recente firmwareversie) dus nog zou kunnen herstellen. Via de tab Categorieën kun je een overzicht zien van de verschillende soorten apps en tweaks die je via Cydia kunt downloaden. Achter de tab wijzigingen kun je de meest recente toevoegingen aan het aanbod vinden. Achter Beheren vind je de opties Pakketten en Bronnen. Via Pakketten is het mogelijk om via Cydia geïnstalleerde software te verwijderen. Via Bronnen kun je standaard niet aanwezige repositories toevoegen. Tot slot kun je via de tab Zoeken gericht zoeken op in Cydia aanwezige software.

Software die de moeite waard is kun je bijvoorbeeld vinden via het overzicht Jailbreaken anno 4.x: waarom eigenlijk? en de artikelen die in de categorieën jailbreak-applicaties en jailbreak-tweaks verschijnen.
Om ervoor te zorgen dat je ook in de toekomst kunt blijven jailbreaken, is het belangrijk om de per toestel en per firmware unieke handtekening (SHSH-gegevens) van iOS 4.3.3 op te slaan nu dat nog mogelijk is. Je kunt deze unieke handtekening opslaan met behulp van TinyUmbrella en/of via Cydia. De unieke handtekening voor toekomstige firmwareversies zal standaard vervolgens automatisch opgeslagen worden.
Als je problemen ondervindt met het updaten naar iOS 4.3.3 en eerder TinyUmbrella hebt gebruikt zul je het hosts-bestand op je computer aan moeten passen. Meer specifiek kun je handmatig de regel gs.apple.com 127.0.0.1 verwijderen. Een andere mogelijkheid is om TinyUmbrella opnieuw op te starten, te kiezen voor het tabblad Advanced en vervolgens de optie Set Hosts to Cydia on Exit uit te vinken en de wijziging op te slaan met Apply Changes. Vervolgens moet je eerst nog een reboot uitvoeren.
Voor support kun je zoals gewoonlijk terecht op ons jailbreak-forum.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.