iPhone 5s met sim only: echt zo goedkoop als iedereen zegt?

Sim only is goedkoper dan een toestel met abonnement, zeggen veel mensen. iCulture neemt de proef op de som: hoeveel goedkoper is sim only nou echt?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone 5s spacegrey kleinHet is een waarheid als een koe: met een sim only ben je véél goedkoper uit. Vandaar dat veel mensen na ons artikel over iPhone 5s abonnementen aangaven dat ze eigenlijk wel benieuwd waren of je écht goedkoper uit bent met sim only. En hoeveel scheelt het dan? U vraagt, wij draaien! We keken naar de totaalprijzen als een je een 16GB iPhone 5s met normaal abonnement afsluit en vergeleken dat met een soortgelijk sim only-abonnement waarbij je het toestel los koopt. Een eerste tipje van de sluier: bij één aanbieder ben je met sim only meer dan 200 euro duurder uit, zelfs bij een 1-jarig abonnement. Vermijd de valkuilen en lees eerst dit artikel!

Sim only heeft als voordeel dat je keuze hebt uit veel meer aanbieders. Naast de bekende namen kun je ook terecht bij Robin Mobile, Bliep, Ben, Ziggo, Tele2, Youfone, Simyo enzovoorts. Nadeel is dat je in één keer de toestelprijs van €699 voor de 16GB iPhone 5s zult moeten ophoesten. Niet iedereen heeft dat geld in z’n spaarvarken zitten, waardoor het uiteindelijk toch aantrekkelijker kan zijn om een toestelabonnement met lage instapprijs te nemen. Om te controleren of sim only écht goedkoper is, kijken we hieronder naar de abonnementsprijzen van de drie grote operators. Wat kost het om een iPhone 5s met abonnement af te sluiten of ben je goedkoper uit via de sim only-route?

Blader voor andere aanbieders zoals Tele2, Ben, Ziggo naar het eind van dit artikel.

KPN: sim only flink duurder

KPN heeft geen abonnementen die op elkaar aansluiten. De Alles-in-1 abonnementen voor smartphones lijken erg op elkaar, maar de databundels zijn bij sim only veel kleiner. Vandaar dat we maar één mogelijkheid hadden om te vergelijken, namelijk de bundel met 2000MB data en onbeperkt bellen. Bij toestelabonnementen heet dit Alles-in-1 Standaard, bij sim only heet het Alles-in-1 Premium. Let op dat je bij KPN familievoordeel (€10) kunt krijgen als meerdere gezinsleden een abonnement bij KPN hebben. We hebben die korting in de berekeningen buiten beschouwing gelaten, omdat niet iedereen er recht op heeft.

De tabel is goed te bekijken op je mobiele browser op de iPhone, maar wordt vanwege het kleine scherm van de iPhone (en het grote aantal vakjes) wellicht niet goed weergegeven in de iCulture-app. Kijk bij problemen met de weergave gewoon via de mobiele browser, via je iPad of desktop.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Opmerkelijk is dat KPN veel duurder is als je sim only neemt. De toestelsubsidie is blijkbaar zo goed, dat je bijna altijd goedkoper uit bent als je een toestel met abonnement neemt. Goed om rekening mee te houden.

Meer info: KPN

Vodafone: sim only nauwelijks gunstiger

Vodafone heeft twee manieren om je toestel te betalen: een hoge toestelprijs en wat lagere maandprijs, of een lage toestelprijs en een wat hogere maandprijs. Zoals uit ons eerdere artikel over iPhone 5s-abonnementen bleek, ben je met de hogere toestelprijs het voordeligst uit. Je krijgt bij Vodafone over de hele periode korting op het abonnement. Bij Vodafone keken we naar de volgende twee abonnementen:

Bekijk deze tabel in je (mobiele) browser. De weergave in de iCulture-app is mogelijk niet optimaal.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Bij Vodafone ben je helaas niet goedkoop uit als je voor sim only kiest. Bij de meeste abonnementen is sim only net iets duurder, al scheelt het nauwelijks. Kies daarom de constructie die het best bij jou past, toestelabonnement of sim only.

Meer info: Vodafone

T-Mobile: niet altijd goedkoper

We hebben bij T-Mobile twee opties vergeleken:

  • Voor de gemiddelde gebruiker: 200 belminuten en 2000MB data
  • Voor de zware gebruiker: onbeperkte belminuten en 5000MB data

In onderstaande tabel zie je hoe het prijsverschil uitpakt. Bij alle T-Mobile-abonnementen geldt een actiekorting, die bij 2-jarige abonnementen de volledige 24 maanden geldt. Bij 1-jarige abonnementen krijg je in sommige gevallen alleen de eerste 6 maanden korting. Dit is in de berekeningen meegenomen.

Bekijk deze tabel in je (mobiele) browser. De weergave in de iCulture-app is mogelijk niet optimaal.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Verrassend: bij één van de gekozen abonnementen ben je bij sim only zelfs duurder uit! Maar in de meeste gevallen ben je inderdaad met sim only goedkoper af, al zul je wel meteen de toestelprijs van €699 moeten ophoesten.

Meer info: T-Mobile

Sim only goedkoper: fabeltje of…?

Zoals je in bovenstaande prijstabellen kunt zien is sim only niet eens zoveel goedkoper. In veel gevallen betaal je soms iets meer voor sim only – en dan moet je ook nog de vrij hoge prijs van het toestel voorschieten. Is het dan een fabeltje dat sim only zoveel goedkoper is? Toch niet helemaal. De truc is om je sim only-abonnement bij een budgetaanbieder te gaan halen. Er zijn genoeg sim only-aanbieders die gebruik maken van het KPN-netwerk, waardoor je tóch profiteert van de kwaliteit en de 4G-uitrol van het KPN-netwerk maar voor een veel lagere prijs. Hetzelfde geldt voor aanbieders die meeliften op de netwerken van Vodafone en T-Mobile. Zij hebben geen dure hoofdkantoren maar werken met kleine teams en een flexibele organisatie.

Dit is een lijst met aanbieders van sim only, die vaak goedkoper uitpakken:
Telfort | Hi.nl | MTV Mobile | Tele2 | Simyo | Bliep | Robin Mobile | Simpel | Ben | Youfone

We hebben de tarieven van deze sim only aanbieders vergeleken, om te kijken of je goedkoper uit bent dan bij de grote merken. We hebben bij elke aanbieder een zo groot mogelijke internetbundel gekozen en een belbundel rond de 300 minuten. Bij sommige sim only’s krijg je standaard een veel grotere bundel. Let op, dat de internetsnelheid bij veel goedkope sim only-aanbieders flink lager ligt dan we bij KPN, Vodafone en T-Mobile gewend zijn! Ook is 4G zeldzaam.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Foutje gevonden? Laat het ons weten, dan passen we het aan.

* Bliep heeft geen vaste abonnementen, maar je kunt de simkaart voor €1 per dag gebruiken op acceptabele snelheid (3,6Mbps). Bliep biedt sinds kort ook buitenlandgebruik aan. Voor de simkaart betaal je €10, maar je krijgt er €10 tegoed op, vandaar de aansluitkosten van per saldo €0.
** Ziggo Mobiel is alleen beschikbaar voor klanten van Ziggo.
*** Simpel heeft geen internet in het buitenland.
**** Bij Hollandsnieuwe koop je 550 belminuten/sms/MB, die uitwisselbaar zijn. We hebben er een extra databundel van 500MB bij gekozen.
***** Tele2 gaat pas in een later stadium 4G aanbieden.
****** Youfone’s “onbeperkte internet” wordt na 2GB teruggezet naar een (zeer) lage snelheid van 384KB/s

Conclusie en aanbevelingen

Uit bovenstaande tabel blijkt dat je bij de prijsknallers goedkoper uit bent als je een sim only-abonnement wilt afsluiten. Let op, dat de internetsnelheid bij veel goedkope sim only-aanbieders flink lager ligt dan we bij KPN, Vodafone en T-Mobile gewend zijn! Ook is 4G zeldzaam. Het voordeel is echter dat je vaak veel flexibeler keuzes kunt maken en dat er veel gestunt wordt met kortingen. Juist omdat er zoveel aanbieders zijn, loont het de moeite om goed te vergelijken en op de kleine lettertjes te letten.

Afgaande op bovenstaande tabel hebben we de volgende aanbevelingen:

  • Youfone voor mensen die goedkoop uit willen zijn en behoefte hebben aan onbeperkt internet. Let wel op dat de snelheid bij Youfone vrij laag ligt.
  • Tele2 probeert markt te veroveren en daar profiteer je als klant van. De tarieven zijn vrij laag en de internetsnelheid ligt vrij hoog.
  • Simyo heeft een vrij forse bundel en komt in de lijst bij de goedkoopste aanbieders uit.
  • Hi.nl heeft een grote en snelle databundel. Van alle genoemde aanbieders zit je met 25Mbps op de hoogste snelheid.

En ook zijn er allerlei telecomwinkels die sim only verkopen. Hier een selectie:

Nog steeds niets kunnen vinden? Gebruik dan de iCulture Sim Only-vergelijker hieronder (alleen zichtbaar op desktop)

Disclaimer: In dit overzicht hebben we gangbare sim only-aanbieders meegenomen. Omdat er in Nederland tientallen kleine aanbieders zijn (van Aldi Talk tot Kruidvat Mobiel) kan het best zijn dat jouw favoriete aanbieder er niet tussen staat. Sommige linkjes in dit artikel lopen via een affiliatenetwerk. Als je via zo’n linkje bestelt, ontvangen wij daar een kleine vergoeding voor. Kost jou niets extra, helpt ons weer verder. Alvast bedankt!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 juli 2016, 11:08
Categorie Providers
Onderwerp sim only

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.