iPhone 4 filmt gitaar van binnenin

In gitaar speelt een riedeltje en is met de iPhone 4 van binnenin het instrument opgenomen. De trillingen van de snaren zijn bijzonder goed zichtbaar, maar dat komt door een vertragingseffect.

Gitaar filmt iPhone van binnenuitOp iPhoneclub kunnen we natuurlijk onmogelijk aandacht besteden aan elk filmpje dat met een iPhone is geschoten en dat willen we ook helemaal niet. Maar onderstaand filmpje is nogal bijzonder. Daarin neemt de iPhone 4 van binnenuit een bespeelde gitaar op. Het geluid is niet alleen vol, nee, je ziet de snaren ook daadwerkelijk bewegingen maken die je met het blote oog niet kan waarnemen. Dat komt door het zogenaamde ‘rolling shutter’ effect van de iPhone-camera, dat we na de klik nog eens uitleggen.

Het zit zo: vrijwel alle consumentencamera’s, ook die in mobieltjes en smartphones, leggen het beeld niet meteen vast nadat je de knop indrukt. Ze maken een snelle scan van de CMOS-sensor, van linksboven naar rechtsonder. Anders gezegd: niet elk gedeelte van de foto wordt op precies hetzelfde moment gemaakt. De scan gaat erg snel, maar wanneer het gefotografeerde óók erg snel beweegt en je kijkhoek precies goed is, kun je dus zo’n mooi effect vastleggen. Goede voorbeelden van die camera-vertraging zijn deze foto op Gizmodo en dit propellerfilmpje op Vimeo. Op de fotosite Flickr is er natuurlijk een groep van enthousiastelingen die het effect in beeld brengt. Hieronder de gitaarvideo van YouTube-gebruiker Justkylevids:

Via TUAW

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juli 2011, 14:53
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen filmen, gitaar

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.