iPhone 3G en iPhone 1.0: wat zijn de verschillen?

Koop je de nieuwe iPhone, of voldoet een tweedehands exemplaar van het originele model net zo goed? We hebben de verschillen op een rijtje gezet, uitgaande van twee situaties: je hebt al een iPhone en wilt upgraden, of je wilt je eerste iPhone kopen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 3GWelke ga je kopen? Wordt het de nieuwe iPhone 3G, of probeer je een tweedehands exemplaar van de eerste generatie op de kop te tikken, want die komen binnenkort vast in grote getale op Marktplaats te staan? Of misschien heb je al een iPhone en vraag je je af of het zin heeft om de iPhone 3G te kopen. iPhoneclub-bezoeker Ruud stelde voor om de verschillen tussen de eerste generatie iPhone en de iPhone 3G eens op een rijtje te zetten. Doen we!

We gaan hierbij uit van twee mogelijke situaties: je hebt al een iPhone of je bent iemand die voor de eerste keer eentje wilt kopen.

Je hebt al een iPhone

Heb je al een iPhone, dan zijn er een aantal vernieuwingen die je ook kunt krijgen met de nieuwe firmware 2.0. Je hoeft daarvoor geen nieuwe iPhone aan te schaffen. Dat scheelt weer geld, maar je moet dan wel hopen dat firmware 2.0 straks makkelijk te unlocken is.

De volgende nieuw aangekondigde functies kun je met een firmware-update ook op de oude iPhone krijgen, met daarbij de opmerking dat je natuurlijk niet klakkeloos moet updaten zodra de nieuwe firmware via iTunes wordt aangeboden:

iPhone 3G

 • App Store: software kopen en installeren
 • MobileMe: draadloos je e-mail, adressen en afspraken synchroniseren
 • Volledige Exchange-ondersteuning
 • Zoeken van contactpersonen
 • Ondersteuning van iWork en Microsoft Office
 • Nieuwe wetenschappelijke calculator
 • Ondersteuning voor meer talen
 • Geotagging van foto’s (maar de iPhone 3G kan het nauwkeuriger)

Daarnaast zijn er een aantal dingen die je met een firmware-update niet voorelkaar krijgt en waarvan je zult moeten afwegen of het de aankoop waard is:

 • GPS-functie via ingebouwde GPS-chip
 • Snel internet (3G)
 • Betere batterij
 • Minder krasbestendige achterkant (momenteel nog vraagteken)
 • Betere audiokwaliteit (speaker)
 • Geen gedoe meer met headsets die niet passen
 • Iets lichter: van 135 naar 133 gram
 • Iets groter: van 115 x 61 x 11,6 mm (iPhone 1.0) naar 115,5 x 62,1 x 12,3 mm (iPhone 3G)
 • Andere ‘verpakking’: de iPhone 3G zal in het zwart en wit verkrijgbaar zijn. iPhone 1.0 heeft de inmiddels bekende zilvergrijze achterkant.

Heeft de iPhone 3G alleen maar voordelen? Niet helemaal. Bij de iPhone 1.0 wordt er nog netjes een Universal Dock meegeleverd. Deze zit niet meer in de verpakking van de iPhone 3G. Wel is er een usb-oplader aanwezig.

Je hebt nog geen iPhone

Stel dat je nog geen iPhone hebt, wat kun je dan het beste doen: een nieuwe iPhone 3G kopen of wachten tot je voor een koopje de eerste generatie kunt kopen? Dat ligt er helemaal aan wat je te besteden hebt. Heb je niet veel geld ervoor over, dan is het beter om een tweedehands origineel model te kopen – er zijn genoeg mensen met een ruimer budget die straks van hun huidige model af willen.

iPhone vergeleken HTCWat functionaliteit betreft kan de iPhone 3G aanhaken bij andere toestellen: de meeste duurdere toestellen zijn op dit moment voorzien van 3G, GPS, Wi-Fi, kunnen muziek afspelen en hebben een goede camera. Wat de afmetingen betreft verschilt de iPhone wel behoorlijk van andere toestellen waarover op dit moment veel wordt gesproken (zie schema). De iPhone is vooral langer en breder dan de concurrentie, maar wel veel dunner.

Of je de iPhone 3G koopt of één van de andere toestellen, is ook afhankelijk van de vraag of je vrije keuze wilt hebben uit de operator. De typische iPhone-killers van Samsung, LG en HTC zijn meestal bij alle mobiele operators te koop, de iPhone 3G zal vanaf 11 juli exclusief via T-Mobile worden verkocht.

Terug naar de vraag of je de oude of de nieuwe iPhone zou moeten kopen. Het belangrijkste wat je mist zijn 3G en GPS; je moet zelf bepalen of dat voor jou belangrijk genoeg is, dat je er wel 100 tot 200 euro extra voor wilt betalen. Kijk voor de overige verschillen in de lijst hierboven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juni 2008, 18:30
Categorie iDevices
Onderwerpen 3G, alternatieven, firmware, iPhone 3G, t-mobile, unlock, vergelijking

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.