iPad-project voor ouderen in Zwolle valt duur uit

Een iPad-project voor ouderen in Zwolle heeft ophef veroorzaakt. Dertig ouderen krijgen een iPad te leen om kennis te maken met digitale technologie en sociale media. Maar de kosten van 3000 euro per oudere zijn volgens leden van de gemeenteraad veel te hoog.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

oudere ipadDe gemeente Zwolle wil ouderen vanaf 70 jaar uit hun sociale isolement helpen. Het plan is om dertig ouderen te voorzien van een iPad. Maar dat heeft in de gemeenteraad van Zwolle tot veel ophef geleid: de kosten van het project zijn volgens enkele leden van de gemeenteraad te hoog. Er is 87.000 euro subsidie aangevraagd om het project ‘Weer aan zet met de tablet’ te kunnen uitvoeren, omgerekend 3.000 euro per oudere. SP-fractievoorzitter Eikelboom vindt dat veel te hoog.


Hij vraagt zich af of het project niet goedkoper kan worden uitgevoerd. Volgens wethouder Erik Dannenberg zijn de hoge kosten gerechtvaardigd, omdat opstartkosten normaal zijn bij dergelijke projecten. Dannenberg is verbaasd dat zijn voorstel op zoveel weerstand stuit, omdat hij dacht dat hij binnen de gestelde kaders handelde. De ouderen zullen met een geleende iPad door de welzijnsorganisatie WijZ en Welzijn wegwijs gemaakt worden met digitale technologie en sociale media. Het is onderdeel van een Zwols project om te innoveren in de zorg.

Tjitske Siderius van de SP vind het niet verstandig om in crisistijd te experimenteren in de zorg. Zij rekende uit dat de aanschaf van dertig nieuwe iPads nog geen 20.000 euro gaat kosten en ze wil weten waar de rest van het geld voor nodig is. WijZ-directeur Carla Meuleman antwoordde dat de helft nodig is voor techniek en de andere helft voor inzet van personeel. Behalve de SP heeft ook de VVD twijfels of het de meest rendabele opzet is van een dergelijk project. Freddy Eikelboom van lokale partij Swollwacht had gedacht dat de kosten om de ouderen op weg te helpen zo’n 200 euro per persoon zouden zijn. SP en Swollwacht overwegen nu een motie om te voorkomen dat het project tegen de huidige hoge kosten doorgaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

40 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.