iPad 3G speelt video’s via 3G af in slechtere kwaliteit

Nu de 3G iPad in de VS is gelanceerd druppelen de eerste ervaringen van gebruikers binnen. Wat opvalt is dat sommige iPad-applicaties helemaal niet te gebruiken zijn op de iPad of in een veel mindere kwaliteit worden getoond. Dat geldt bijvoorbeeld voor video-applicaties: op de YouTube-applicatie is de kwaliteit van videofilmpjes van beduidend mindere kwaliteit […]

ipad video 3gNu de 3G iPad in de VS is gelanceerd druppelen de eerste ervaringen van gebruikers binnen. Wat opvalt is dat sommige iPad-applicaties helemaal niet te gebruiken zijn op de iPad of in een veel mindere kwaliteit worden getoond. Dat geldt bijvoorbeeld voor video-applicaties: op de YouTube-applicatie is de kwaliteit van videofilmpjes van beduidend mindere kwaliteit en in de ABC TV-applicatie is het helemaal niet toegestaan om video’s via 3G te bekijken. De Amerikaanse operator AT&T ontkent dat ze iets met de mindere beeldkwaliteit te maken hebben.

Dat blijkt ook wel, want applicaties zoals Netflix werken probleemloos via Wi-Fi en 3G. Het lijkt er daarom meer op dat de beperkingen door de ontwikkelaars zelf zijn opgelegd. Toch zijn er bij Nederlandse applicaties zoals Uitzending Gemist wel eens eisen gesteld dat de beeldkwaliteit via 3G omlaag moest.

wifi netwerk video

Dan Frommer van Business Insider vroeg het na bij ABC en kreeg een algemene mededeling: “the decision was based on a variety of business and technical considerations”, zonder dat een zinvolle verklaring werd gegeven. Hij vermoedt echter dat het te maken heeft met rechten: sommige tv-programma’s mogen wel via Wi-Fi worden bekeken (dit wordt beschouwd als kijken via internet), terwijl het aanbieden van de tv-programma’s via het 3G-netwerk als mobiel gebruik wordt beschouwd en daar sluiten de tv-zenders aparte licenties voor af. Bij YouTube zal de beperking niet met rechten te maken hebben; duidelijk is wel dat de filmpjes in een zodanig lagere kwaliteit worden aangeboden, dat je al snel op zoek gaat naar een Wi-Fi-hotspot om toch comfortabel te kunnen kijken. Onderstaande afbeelding spreekt boekdelen:

youtube ipad

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2010, 21:16
Categorie Apps
Onderwerpen 3G, firmware, ipad, sdk, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.