ios9_san_francisco

‘iOS 9 en OS X krijgen nieuw lettertype San Francisco’

Apple wil het lettertype in iOS 9 en OS X 10.11 gaan vervangen door San Francisco, het lettertype van de Apple Watch.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple wil het lettertype Helvetica Neue in iOS en OS X gaan vervangen. Het plan is om het lettertype van de Apple Watch te gebruiken. Dat blijkt uit vroege versies van de besturingssystemen met codenaam Monarch (iOS 9) en Gala (OS X 10.11). Beide worden naar verwachting onthuld op WWDC 2015 in juni. Op de Apple Watch heeft Apple gekozen voor het San Francisco-font, dat in eigen huis is ontwikkeld.

ios9_san_francisco

Het San Francisco-lettertype zou iets beter leesbaar zijn en is speciaal ontworpen voor de kleine schermen van de Apple Watch. Het lettertype is goed schaalbaar en is ook bij kleine lettertjes nog goed te lezen. Handig voor de privacyvoorwaarden en andere juridische teksten die je in iOS vindt! Sinds eind maart verscheen San Francisco als nieuw lettertype in interne testversies van iOS 9 en OS X 10.11.

Bij Helvetica Neue kreeg Apple kritiek dat er gekozen was voor een mooi font met dunne lijntjes, terwijl de leesbaarheid te wensen over liet. Mensen met leesproblemen schakelden dan ook snel de vette weergave in via de toegankelijkheidsinstellingen. Bij San Francisco hoeft dat niet meer.

San Francisco moet iOS en OS X weer een frisse, nieuwe look geven. Maar tegelijk zijn er ook bij San Francisco tegenstanders: sommige technici waarschuwen dat het er op apparaten zonder retinascherm niet mooi uitziet. En het invoeren van een nieuw lettertype heeft ingrijpende gevolgen voor iOS en OS X. Alle standaardapps moeten aangepast worden en er moet extra getest worden of alles nog wel werkt bij verschillende groottes van het lettertype. Als het allemaal doorgaat, kunnen externe ontwikkelaars ook nog met verplichte aanpassingen te maken krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 mei 2015, 20:50
Categorieën Geruchten, iOS
Onderwerpen fonts, lettertype, san francisco

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.