iOS 8 uitgelicht: maak van je iDevice een draadloos MIDI-instrument

Je iPhone, iPad en iPod touch veranderen in een draadloos MIDI-apparaat in iOS 8, met behulp van Bluetooth 4.0 LE.

iOS 8 uitgelicht muziek midi

Muzikanten die met apps werken krijgen er in iOS 8 een paar handige nieuwe mogelijkheden bij. Apple maakt het bijvoorbeeld mogelijk om MIDI-muziek met Bluetooth LE vanaf je iDevice te streamen, waardoor de iPhone en iPad een handig hulpmiddel zijn voor het maken van opnames met virtuele instrumenten. In deze editie van iOS 8 uitgelicht vertellen we wat de voordelen precies zijn van deze MIDI-functionaliteit – en wat voor andere nieuwe functies iOS 8 bevat voor muzikanten.

Bluetooth MIDI

Een iDevice met iOS 8 of een Mac met OS X Yosemite kunnen zich voordoen als MIDI-apparaat via Bluetooth. Hierdoor kunnen de Apple-apparaten als muziekinstrumenten worden gebruikt door bijvoorbeeld een Mac waarop je een nummer wil opnemen. Dit brengt veel mogelijkheden met zich mee voor muziek-apps: ondersteunt een muziekapp de nieuwe MIDI-mogelijkheden, dan kun je bijvoorbeeld een virtuele piano in een iPad-app als draadloos MIDI-instrument gebruiken. Daarmee maakt Apple het een stuk makkelijker om muziekstukken uit apps professioneel op te nemen. Op het moment ben je nog genoodzaakt om bijvoorbeeld een Wi-Fi-verbinding met een Mac te maken, of om een iDevice met een speciale kabel aan te sluiten.

Bluetooth LE MIDI iOS 8

Omdat de iPhone, iPad en iPod touch zich kunnen voordoen als MIDI Bluetooth LE-instrumenten, is het in theorie ook mogelijk om een muziekinstrument met je iPhone draadloos te maken. Je zou dan een instrument aansluiten met een speciale kabel, waarna een bijbehorende app alle aangeslagen noten draadloos doorstuurt als Bluetooth MIDI-signaal.

Beperkt aantal iDevices

iOS 8 en OS X Yosemite kunnen zich enkel voordoen als draadloos MIDI-instrument op apparaten die Bluetooth 4.0 LE ondersteunen. De nieuwe Bluetooth-functie voor muziek-apps werkt daarom enkel op de volgende apparaten:

Betere communicatie tussen muziek-apps

Apple introduceerde in iOS 7 inter-app audio. Deze techniek maakt het mogelijk voor apps om geluid met elkaar uit te wisselen, zodat je bijvoorbeeld een vervormd instrumentgeluid uit de ene app kunt mixen in een andere app. Audiobus maakte al gebruik van deze mogelijkheden. In iOS 8 introduceert Apple een aantal kleine verbeteringen op het gebied van inter-app audio. Zo is het voortaan mogelijk om vanuit één muziekapp snel te schakelen tussen de gekoppelde apps, waardoor je niet langer het multitaskvenster van je iDevice hoeft te openen.

Beschikbaarheid

De nieuwe MIDI-optie voor muzikanten maakt deel uit van iOS 8 en OS X Yosemite. Beide updates staan voor het najaar van 2014 gepland. Je hebt ook één van de hierboven genoemde Apple-apparaten nodig om de functies te benutten.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.