‘Vanaf juli 2014 geen roamingkosten meer in Europa’

Vanaf juli 2014 gelden er geen roamingkosten meer in Europese landen die bij de EU horen. Dat melden anonieme bronnen aan The Telegraph.

zwembadVanaf uiterlijk juli 2014 hoef je in de 27 EU-landen geen roamingkosten meer te betalen. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen de Britse krant The Telegraph. Een meerderheid van het Europees Parlement had al aangegeven dat ze de roamingkosten vanaf 2015 willen afschaffen, maar de Europese Commissie wil de maatregel versneld doorvoeren. Een groep van 27 Eurocommissarissen zou afgelopen dinsdag tot overeenstemming zijn gekomen om de roamingtarieven eerder af te schaffen, misschien zelfs al vóór juli 2014. Officieel heeft de EU nog niets naar buiten gebracht, maar de Commissie zou bezig zijn met het schrijven van een wetsvoorstel.

De EU verwacht dat de operators 2% minder omzet zullen maken door de maatregel, maar verwachten dat ze op langere termijn profiteren van de maatregel. Mensen zullen meer gebruik maken van hun mobiele telefoon als ze op reis zijn. Ook kunnen operators grensoverschrijdend gaan concurreren. Het maakt immers niet meer uit of je een Nederlands of Belgisch abonnement afsluit, als de kosten in beide landen hetzelfde zijn. Het is de bedoeling dat er één Europese markt voor mobiele abonnementen ontstaat. Eurocommissaris Neelie Kroes is voorstander van zo’n interne Europese markt zonder grenzen. Ze hekelde de 27 gefragmenteerde stelsels van wet- en regelgeving in de telecommarkt. Er zou één centrale toezichthouder voor telecomzaken kunnen komen, die voor de hele Europese markt actief is.

Nederland en België zijn duur

Mobiel internet is in Nederland het duurste van Europa, bleek onlangs uit een Fins onderzoek. Voor 1GB betalen wij gemiddeld €8,50 en zijn daarmee het duurste, op de voet gevolgd door de Belgen en Spanjaarden. In Estland, Finland, Denemarken, Roemenië en Oostenrijk zijn de datakosten veel lager. Het loont dus de moeite om straks een abonnement in één van deze landen af te sluiten, al zitten er wel twee nadelen aan: het is lastig om te communiceren met een bedrijf in Finland en hoe leg je aan vrienden uit dat je voortaan een Fins telefoonnummer hebt?

europa kaartAanvankelijk was het plan om de roamingkosten alleen maar te verlagen, zoals al een paar keer eerder is gebeurd. Er zouden nieuwe maximumtarieven worden ingevoerd voor bellen, sms’en en dataverkeer in het buitenland. Het wetsvoorstel waarmee de EU nu bezig is kan worden ingevoerd vóór de Europese Parlementsverkiezingen in mei 2014.

Wat is roaming?

Roamingkosten zijn kosten die je maakt wanneer je in het buitenland gebruik maakt van je mobiele telefoon. In het buitenland gelden vaak hogere tarieven, omdat je via een ‘vreemd’ netwerk gaat bellen en internetten. De kosten vallen vaak buiten je belbundel. Roamingkosten zijn van toepassing op bellen, sms’en en dataverkeer. Steeds meer operators bieden vakantie- of reisbundels aan, waarmee je goedkoop in het buitenland kunt bellen. Zo kun je bij Vodafone voor €2 per dag een dagbundel aanschaffen, waarmee je 35MB per dag mag verstoken in tientallen Europese landen. Dit is voldoende voor het ophalen van een paar e-mailtjes en het lezen van een paar nieuwsberichten. Dergelijke roamingbundels verdwijnen als de maatregel wordt doorgevoerd.

Openingsafbeelding via Flickr CC: Jenni C

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juni 2013, 14:36
Categorie Providers
Onderwerpen europa, roaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.