iOS 5: acht minder bekende functies uitgelicht

Sinds de eerste beta van iOS 5 een week geleden aan de developers beschikbaar werd gemaakt hebben we al veel tips gekregen van mensen die een ontdekking hebben gedaan waar nog niet over geschreven was. Omdat het hier veelal om kleine ontdekkingen ging, 'micro-ontdekkingen', hebben we besloten om deze te bundelen in een groter artikel.
Leon Verhelst - · Laatst bijgewerkt:

ios 5Dat er in iOS 5 veel nieuwe functies en kleine verbeteringen zitten is wel duidelijk geworden uit de vele foto’s die we opgestuurd kregen. Naast de bekende nieuwe functies die door Apple in de keynote werden behandeld, zijn er in een week (en een dag) tijd ook veel minder bekende verbeteringen boven water gekomen. Zo kregen we via ons Twitter-account @iphoneclub veel tips over de nieuwe weersverwachtingen die je nu per uur kunt bekijken. Niet lang daarna kregen we tips over het bladeren tussen de camera en de fotorol. Helaas waren deze micro-ontdekkingen niet allemaal bijzonder of groot genoeg om er een apart artikel over te schrijven. Daarom hebben we besloten om enkele van deze onbekende features in één artikel samen te voegen.

Bladeren tussen de camera en fotorol

Camera fotorol iOS 5

Één van de eerste ontdekkingen die we deden en veelvuldig tips van kregen was de mogelijkheid om vanuit de camera meteen je foto’s te bekijken. Zoals zoveel ontdekkingen werd deze onbewust gedaan door in de camera naar rechts te swipen. Natuurlijk kun je ook gewoon op het vierkantje links-onder drukken, maar het zijn de kleine dingetjes die iets beter maken. Overigens had Microsoft dat ook al bedacht.

Weersverwachtingen per uur in de Weer-app.

weersvoorspelling per uur iOS 5

Een andere feature die door veel lezers was opgemerkt zijn de weersverwachtingen per uur in de standaard Weer-app op de iPhone. Wanneer je in de applicatie op het tabblad drukt, verschijnen er weersvoorspellingen voor die plaats. De app laat dan de verwachtingen voor de komende 12 uur zien en als er kans is op regen laat de app ook zien hoe groot die kans is, dus je hebt Piet Paulusma ook niet meer nodig.

Nieuwe versie van Bluetooth-profiel AVRCP

bluetooth_audio_streaming

MacRumors ontdekte dat de iPhone met iOS 5 ook toegang heeft gekregen tot een nieuwe versie van het AVRCP-profiel. Met dit profiel kan de Muziek-app (de naam is in iOS 5 veranderd van iPod naar Muziek) nu ook de naam van het liedje, welke band het liedje speelt en in welk album het liedje staat versturen aan een Bluetooth-radio-of muziekspeler. Het is op dit moment nog niet geheel duidelijk of de iPhone met iOS 5 nog meer profielen zal ondersteunen, maar zodra iOS 5 officieel wordt uitgebracht maakt Apple dat waarschijnlijk ook bekend.

Makkelijk afspraken maken en wijzigen met één vinger

iOS 5 Agenda afspraak

In de agenda in iOS 5 is het nu ook makkelijker geworden om een afspraak in je agenda te zetten. Wanneer je je vinger even op het scherm gedrukt houdt, verschijnt er automatisch een afspraak voor een uur op de plaats waar je drukte. Daarna krijg je gelijk de mogelijkheid om de afspraak een naam te geven en andere details in te vullen. Afspraken wijzigen kan op twee manieren: houd je vinger even op een bestaande afspraak en versleep het balkje, of til je vinger weer op waarna er twee bolletjes boven en onder de afspraak verschijnen. Deze kun je dan verslepen om de afspraak langer of korter te maken. Het is ook mogelijk om een afspraak voor een hele dag te plannen. Dit doe je door naar het maand-overzicht te gaan en je vinger op de gewenste dag te laten rusten. En ja: de Agenda-app is nu ook in landschapsweergave beschikbaar.

Kiezen uit meerdere routes in iOS 5

routes kaarten ios 5

Het gebruiken van je iPhone om een route te plannen deed je voorheen voornamelijk met apps zoals TomTom en Navigon. In iOS 5 probeert Apple het ook voor mensen zonder deze applicaties wat gemakkelijker te maken. Het is nu namelijk mogelijk om uit meerdere routes te kiezen bij het maken van een route in de native Kaarten-app. Het aantal routes lijkt gelimiteerd tot 3, gebaseerd op enkele verschillende routes die we probeerden te plannen. Je krijgt ook te zien over welke snelwegen je wordt geleid door de applicatie, zodat je ook op basis daarvan een route kunt kiezen. Helaas heeft de native applicatie nog steeds geen turn-by-turn-navigatie, maar dan zouden we misschien een beetje teveel verwachten van een standaard applicatie.
Met dank aan @de_Surinamer voor de screenshot

Muziek verwijderen vanaf je iPhone

Aparte liedjes verwijderen iOS 5

In iOS 4 was alleen het verwijderen van video’s mogelijk. In iOS 5 is het nu dus mogelijk om ook aparte liedjes te verwijderen. Als je dus een liedje hebt dat je niet meer leuk vind na een tijdje, kun je deze verwijderen door in de Muziek-app naar links te swipen op het liedje. Is je muzieksmaak echter binnen korte tijd drastisch veranderd, dan raden we je uiteraard gewoon aan om via iTunes de minder leuke albums te verwijderen.

Meldingsstijl pushnotificatie instellen

Meldingsstijl instellen iOS 5

In iOS 5 zit het nieuwe Berichtencentrum, één van de meest gewilde vernieuwingen in iOS 5. Bij de Berichtgeving-tab in Instellingen kun je nu ook instellen waarop de notificaties gesorteerd zijn en op welke manier de notificaties in beeld moeten komen. Je kunt hierbij kiezen tussen geen, stroken en meldingen. Stel je bij een applicatie in dat deze de meldingen via stroken moet laten zien, dan komen deze op de plaats van de statusbalk in beeld. Wanneer je instelt dat een applicatie een melding moet laten zien, dan ben je verplicht om op Close of Bekijk te drukken voordat de notificatie verdwijnt.

Ondersteuning voor Hotmail in iOS 5

Hotmail iOS 5

Op één van de screenshots van iOS 5 die we al zeer vroeg binnenkregen stond ook een Hotmail-pictogram. Dit pictogram was te vinden bij het instellen van een e-mailaccount. Wanneer je in iOS 4 een Hotmail-account wilde instellen als e-mailadres moest je voorheen de optie ‘andere’ kiezen. Ook zat je dan normaliter vast aan het POP3 protocol, waardoor je vaak alle e-mails nóg een keer moet lezen in je browser of op je iPhone. Een oplossing hiervoor in iOS 4 was om de server van de mobiele versie van Hotmail (m.hotmail.com) te gebruiken, die wel IMAP ondersteunde, of Hotmail via de Exchange-optie in te stellen. Wanneer je een backup van iOS 4 terugzet in iOS 5 wordt automatisch het Hotmail-protocol gebruikt, dat in iOS 5 wel standaard IMAP ondersteunt. Maar ook als je een nieuw Hotmail-adres instelt gebruikt de iPhone automatisch het IMAP protocol.


Uiteraard zijn dit nog niet alle nieuwe features, dus ben je benieuwd welke functies we wel al op beeld hebben maar niet in dit artikel staan, kijk dan eens in ons uitgebreide artikel met meer dan 80 screenshots.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

73 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.