iOS 4.2 GM bevat nieuwe multitasking-opties

De Gold Master van iOS 4.2 kwam gisternacht uit. Er zijn twee grote wijzigingen: nieuwe opties in de multitaskbar en inloggen op MobileMe met je Apple ID.

ios 42 multitasking
De lancering van iOS 4.2 beta raakte gisteren wat ondergesneeuwd door het nieuws over de Nederlandse iPhone-providers. Het is daarom goed om nog eens te kijken wat er gewijzigd is.


Dat blijkt op het eerste gezicht niet veel: geen nieuwe apps of functies die plotseling zijn verdwenen. De twee belangrijkste wijzigingen zijn te vinden in de multitaskbalk onderin het scherm en in de instellingen van MobileMe.

Multitasking

Als je tweemaal snel achtereen op de homeknop drukt, verschijnt onderin beeld een balk om te kunnen multitasken. Je kunt snel naar een andere app of de muziekcontrols bedienen.

Nieuw in iOS 4.2 GM is dat er in de multitaskbalk schuifknoppen voor helderheid en volume zijn toegevoegd op de iPad. Dat scheelt weer bladeren naar de instellingen, waar je de helderheid ook kunt aanpassen. Op de iPhone is er geen ruimte voor twee extra schuifknoppen, dus is daar gekozen voor een apart onderdeel. Je vindt er ook een nieuwe knop voor AirPlay:

ios 42 multitasking

Deze afbeelding is afkomstig uit ons eerdere artikel, waar Pascal in de reacties vertelde over een andere nieuwe toevoeging in de multitaskbalk: een aparte knop voor AirPlay. AirPlay is Apple’s nieuwe oplossing om multimediacontent draadloos te kunnen streamen. Tik je op die AirPlay-knop, dan verschijnt er een lijstje met de beschikbare apparaten:

ios 42 multitasking

MobileMe-inloggen

Een andere kleine wijziging is te vinden bij het inloggen met MobileMe. Het is nu mogelijk om met je MobileMe-account in te loggen met je Apple ID. Normaalgesproken is het MobileMe-account gekoppeld aan een mac.com- of me.com-mailadres. Je Apple ID gebruik je alleen om aankopen in iTunes te doen en bijvoorbeeld om gekochte Apple-producten te registreren. Apple heeft beide systemen aan elkaar gekoppeld zodat je op MobileMe kunt inloggen met je Apple ID.

Conclusies trekken is misschien nog wat voorbarig; het wil niet zeggen dat Apple straks MobileMe-diensten gaat aanbieden aan mensen met een Apple ID. Wie helemaal zijn fantasie de vrije loop laat, kan verzinnen dat Apple straks mensen voor specifieke MobileMe-diensten (zoals online opslagruimte of synchronisatie van een online agenda) wil laten betalen, via je iTunes-tegoed.

Links zie je de oude situatie, rechts de nieuwe:

mobileme

Er is nog niet bekendgemaakt wanneer iOS 4.2 voor het algemene publiek beschikbaar komt, maar dat het in november is staat wel vast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 november 2010 om 9:49
Onderwerpen
,
Categorie
iOS
74 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.