Apple en Google jagen op mobiele betaalaanbieder BOKU

Apple en Google zijn beide geïnteresseerd in mobiele betaal-startup BOKU. Er zijn gesprekken gaande met beide bedrijven.

boku schemaApple en Google zijn beide geïnteresseerd in BOKU, een start-up die zich gespecialiseerd heeft in mobiele betalingen. BOKU’s president en CEO Mark Britto heeft samen met medeoprichter Ron Hirson meerdere meetings gehouden met topmannen van Apple’s iPhone-divisie. Die gesprekken vonden plaats in de afgelopen drie weken, maar de betrokkenen willen er niets over kwijt.

BOKU blijkt echter ook gesprekken op hoog niveau te hebben gevoerd met Google. Ze spraken met Michael Morrissey, die als director of engineering verantwoordelijk is voor mobiele diensten van Android. Daaronder valt onder andere de Android Market, waar je momenteel alleen via Google Checkout (dus met creditcard) kunt betalen. BOKU heeft al een systeem voor in app-aankopen voor Android ontwikkeld.

ron hirsonDe gesprekken zijn nog in een vroeg stadium, maar het wijst er wel op dat de interesse in mobiele betalingen groeiende is. Apple schijnt wel degelijk plannen te hebben om BOKU te kopen, zo meldt Techcrunch. Van Google is dat nog niet zo zeker. Beide bedrijven raakten eerder verstrikt in een gevecht om AdMob (mobiele advertenties) over te nemen. Google won toen de strijd.

Door de rivaliteit van beide bedrijven zou Apple wel eens $250 tot $450 miljoen kwijt kunnen zijn om BOKU te kopen. Met $50 miljard cash achter de hand is het een klein bedrag voor Apple, maar de oprichters en investeerders van BOKU winnen de jackpot. Concurrenten van BOKU zijn bedrijven waar je misschien nog nooit van gehoord hebt, zoals Zong en Fortumo. Zelf ontstond BOKU in 2009 uit een acquisitie van Paymo en Mobillcash. Ze hanteren de merken BOKU voor uitgevers en Paymo voor consumenten.

Sterk punt van BOKU is dat ze veel contacten met mobiele operators wereldwijd hebben. BOKU beweert toegang te hebben tot een markt van 1,6 miljard consumenten over de hele wereld. Zo kun je bijvoorbeeld muziek, films en virtuele goederen aanschaffen door je telefoonnummer in te tikken, in plaats van een normale betaalmethode zoals een bankrekeningnummer of PayPal-account. BOKU levert dit onder andere aan Vodafone UK.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 november 2010, 10:46
Categorie Apple
Onderwerp betalen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.