iOS 15 functies.

Dit zijn de vernieuwingen en verbeteringen in iOS 15 beta 3

Na bijna drie weken heeft Apple weer een nieuwe beta vrijgegeven. In iOS 15 beta 3 vinden we redelijk wat verbeteringen, maar we zien nog niet alle functies die Apple belooft voor iOS 15. We zetten de beste verbeteringen op een rij.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

We hebben er misschien wat langer op moeten wachten dan we zouden willen, maar iOS 15 beta 3 brengt wel fijne verbeteringen met zich mee. Apple is duidelijk bezig met het ontwerp van Safari aanpassen en het toevoegen van handige functies aan de browser. Ook andere onderdelen van het systeem krijgen een verbetering.

 1. Safari-verbeteringen
 2. Private Relay
 3. Data overzetten
 4. Navigatie-instructies
 5. Achtergrondgeluiden
 6. Focus-verbeteringen
 7. Muziek-widget
 8. Overig

#1 Verbeteringen in Safari
Er is veel om Safari te doen in deze betaperiode. Apple heeft het design flink veranderd ten opzichte van iOS 14. In iOS 15 beta 3 krijgt de browser weer wat finetuning. Langzamerhand komen we bij een betere versie van Safari. In beta 3 is het meteen te merken dat de browser een stuk soepeler werkt en minder vastloopt. Daarnaast zijn ook knoppen en vormen door de hele app verbeterd. Een prettige verandering is dat de adresbalk nu boven je toetsenbord zit wanneer je iets aan het typen bent.

Safari verbeteringen iOS 15 beta 3

Nieuw is de mogelijkheid om je vinger ingedrukt te houden op de adresbalk onderin. Je krijgt dan enkele snelle acties, zoals het herladen van de pagina en het kopiëren van de link. Deze toevoeging is prettig, want Apple heeft korte metten gedaan met de knoppenbalk onderin de browser. Op deze manier kun je toch nog wat sneller bij je knoppen.

Ten slotte heeft Apple de ververs-knop teruggezet in de adresbalk. Dat zie je zowel op de iPad als op de iPhone, maar je moet een iPhone wel horizontaal houden om het te zien. Mogelijk verandert Apple dit nog. Op dit moment moet je een pagina eerst op de “oude” manier herladen voordat de knop verschijnt, maar we verwachten dat dit gewoon een bug is.

#2 Private Relay (Privédoorgifte)
Nieuw in iOS 15 is de Private Relay of Privédoorgifte functie. Eenmaal geactiveerd, wordt al je Safari-activiteit anoniem verzonden. In de nieuwe beta krijg je in Safari een handige melding als je deze functie nog niet hebt geactiveerd. De melding verschijnt onder je bladwijzers en met één druk op de knop activeer je alles.

Private Relay is niet helemaal hetzelfde als een VPN. Het werkt bijvoorbeeld alleen in Safari, terwijl een VPN voor iPhone al je internetactiviteit beheert. We hebben een artikel geschreven met de belangrijkste verschillen tussen VPN en Private Relay.

Bekijk ook

Dit zijn de verschillen tussen Apple Private Relay en een VPN

Apple biedt met Private Relay een soort VPN-functie aan. Het lijkt erg op een VPN, maar er zijn we duidelijke verschillen. Heb je nog een VPN nodig en is Apple's oplossing beter?

#3 Data overzetten naar nieuwe iPhone
Het bestaan van de functie was al bekend, maar nu zit er daadwerkelijk een knop voor in de Instellingen-app: gegevens overzetten naar een andere iPhone. Dit menu begeleidt je door het proces van het in gebruik nemen van je nieuwe iPhone. Wat er precies zal gebeuren wanneer je de functie gebruikt, is nog niet helemaal bekend. Op dit moment werkt de functie niet.

Gegevens overzetten iOS 15 beta 3

Deze functie bevat wel de mogelijkheid om een iCloud-backup te maken als je eigenlijk niet genoeg opslag hebt. Apple geeft je vanaf iOS 15 gratis tijdelijk extra opslag om een backup te maken en terug te zetten. Meer weten over verbeteringen voor iCloud in iOS 15? Check dan ons aparte artikel.

Bekijk ook

10 jaar iCloud: deze 10 verbeteringen zitten in iCloud in iOS 15

iCloud heeft in iOS 15 weer veel nieuwe functies gekregen. Ontdek hoe iCloud je digitale leven wat makkelijker maakt met deze 10 verbeteringen.

#4 Gesproken navigatie-instructies via Apple Kaarten
Ben je aan het navigeren met Apple Kaarten en luister je muziek via je autoradio? Dan biedt iOS 15 nu de optie om die audio tijdelijk te pauzeren wanneer je gesproken instructies krijgt. Hiervoor moet je auto wel ondersteuning bieden. Welke auto’s dat zijn, maakt Apple niet bekend. Het is een interessante functie voor degenen die muziek luisteren via de FM- en/of DAB-radio van de auto.

Gesproken instructies autoradio iOS 15 beta 3

Je vindt de optie onder Instellingen > Kaarten > Gesproken instructies. Je kunt hier ook instellen of podcasts en audioboeken moeten pauzeren tijdens gesproken instructies en of je iPhone-scherm moet oplichten bij nieuwe instructies.

#5 Nieuwe actief voor achtergrondgeluiden in Opdrachten-app
De achtergrondgeluiden op je iPhone en iPad worden makkelijker in gebruik vanaf deze beta. Naast de Instellingen-app, kan ook de Opdrachten-app er nu iets mee aanvangen. Zo kun je allerlei automatiseringen maken voor de achtergrondgeluiden. Het is mogelijk om automatisch achtergrondgeluiden af te spelen en je lampen een rustige kleur te geven wanneer het bedtijd is.

Achtergrondgeluiden via Opdrachten-app iOS 15 beta 3

Op dit moment zijn de instellingen nog in het Engels geschreven en zul je in het Engels moeten zoeken. Apple zal dit ongetwijfeld nog vertalen naar het Nederlands voordat iOS 15 voor het grote publiek beschikbaar is.

Bekijk ook

Blijf gefocust of ontspan met de achtergrondgeluiden op je iPhone, iPad en (binnenkort) de Mac

Filter alle omgevingsgeluiden weg door naar achtergrondgeluid te luisteren. Deze handige standaardfunctie is sinds iOS 15 en iPadOS 15 te gebruiken en komt met macOS Ventura ook naar de Mac. Zo stel je de achtergrondgeluiden op je iPhone, iPad en Mac in!

#6 Verbeteringen voor Focus
Eén van Apple’s pronkstukken voor iOS 15 is de Focus-functie. Deze functie helpt je concentreren op je taken en je kunt meerdere ‘focussen’ instellen. In iOS 15 beta 3 heeft Apple enkele kleinere verbeteringen doorgevoerd. Zo vind je in de Instellingen-app nu extra uitleg over hoe anderen worden geïnformeerd over jouw huidige Focus-status. Verder hebben alle instellingen nu ook een eigen icoontje, zodat je ze sneller kan herkennen. Ten slotte voegt iOS 15 beta 3 een zoekveld toe in de lijst met contacten die jou tijdens een Focus mogen storen.

Bekijk ook

Voorkom afleiding met de Focus-functie

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt.

#7 Nieuw ontworpen Muziek-widget
Liefhebbers van het Muziek-widget opgelet: deze heeft een nieuw ontwerp gekregen wanneer je muziek afspeelt of hebt gepauzeerd. Het widget neemt nu de kleur aan van de albumhoes. Het doet daarmee denken aan het widget van Spotify. Helaas is het (nog) niet mogelijk om je muziek vanaf het widget te pauzeren of vooruit te spoelen. Daarvoor moet je de Muziek-app openen door op het widget te tikken.

Muziek-widget iOS 15 beta 3

Overige verbeteringen in iOS 15 beta 3
Apple heeft naast deze verbeteringen ook nog enkele kleinere wijzigingen en toevoegingen aangebracht. Technisch gezien zijn er zelfs nog meer wijzigingen. Daarvoor verwijzen we je graag naar de release notes van iOS 15 beta 3.

 1. Mindfulness: Er is een nieuwe Mindfulness Focus toegevoegd.
 2. Foto’s: Foto’s zonder locatie worden nu ook zonder kaart getoond. Je kunt wel zelf een locatie toevoegen.
 3. Split View: Wanneer je Split View op de iPad opent, verschijnt bovenin je scherm een kleine melding met extra uitleg. Voorheen was het onduidelijk wat de bedoeling is.
 4. Livetekst: In plaats van “Tekstinvoer van camera” zie je nu enkel een Livetekst-icoon wanneer je de teksteditor opent. Dit scheelt veel ruimte, zeker op kleinere schermen.
 5. Zoek mijn: In de Zoek mijn-app vind je nu een plusteken boven je lijst met objecten, apparaten en vrienden. Hier kun je snel een item toevoegen.
 6. Meldingen: Veeg je een melding in het Berichtencentrum naar links, dan zijn de “Opties” en “Wis” knoppen nu duidelijker van elkaar gescheiden.
 7. Opdrachten: Je kunt nu tijdens het maken van een nieuwe opdracht in de Opdrachten-app stoppen met het aanmaken, zónder dat er een lege opdracht achterblijft. Dat is in iOS 14 nog niet zo geregeld.
 8. Splash screens: De App Store, Herinneringen-app en Gezondheid-app hebben nieuwe splash-screens met uitleg over nieuwe functies.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 16.1.2.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 beschikbaar. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.