‘iMessage is de doodsteek voor BlackBerry’

Het gaat slecht met BlackBerry's fabrikant RIM en Apple's net geïntroduceerde iMessage zou wel eens de doodsteek kunnen betekenen voor RIM. Het aandeel van het Canadese bedrijf stortte 37 procent in.

BBM-versus-iMHet succes van Apple’s iPhone heeft er onder andere voor gezorgd dat BlackBerry-fabrikant RIM het moeilijk heeft. En met de introductie van iMessage afgelopen week is de noodparachute van het Canadese bedrijf doorgeknipt. Dat oppert de website Cult of Mac. De waarde van RIM op de beurs is met maar liefst 37 procent gedaald sinds het begin van dit jaar. Analisten op Wall Street halen steeds meer uit naar de fabrikant, die de gratis BlackBerry Messenger-berichtendienst introduceerde als een reden om klanten naar het merk te lokken.

“iMessage is weer een extra reden voor gebruikers om in 2012 van hun BlackBerry af te stappen”, denkt Wedge Partners-analist Brian Blair. Met Apple’s berichtendienst die in iOS 5 wordt geïntroduceerd, kun je gratis berichten naar andere iMessage-gebruikers sturen. Verder heeft het ongeveer hetzelfde functionaliteit als BlackBerry Messenger. Na de introductie van iMessage zakte de beurswaarde van RIM verder in.

Dit weekeinde riep een grote Canadese investeerdersfirma RIM op om van leiding te veranderen. Al jarenlang voeren Jim Balsillie en Mike Lazaridis de top van het bedrijf aan, als directeur en voorzitter.

Het probleem van RIM gaat verder dan de dreiging van iMessage, stelt Cult of Mac. De verwachtingen voor BlackBerry’s iPad-rivaal de PlayBook, liggen namelijk heel erg laag. Simona Jankowski van investeringsbank Goldman Sachs gelooft dat RIM slechts twee miljoen PlayBooks zal verkopen in 2011. Weinig directeuren van grote bedrijven staan te springen om RIM’s tablet, er zijn slechts een aantal apps verkrijgbaar en ook de telecomproviders lopen er niet warm voor om het apparaat aan te bieden. Het helpt ook niet dat de tech-recensent van CNN haar PlayBook meteen aan RIM wilde teruggeven. Zij noemt het gadget ‘de herpes onder de tablets’.

Jankowski meent overigens ook dat Windows Phone 7 zich momenteel behoorlijk in de kijker speelt en een dreiging kan vormen voor de gevestigde orde. RIM is dan de eerste die eraan zou moeten geloven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juni 2011, 12:34
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen blackberry, blackberry messenger, imessage, wall street journal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.