iCulture iKids logo

iKids week 34: De Alles Machine, Bloxy World en meer

Deze week kunnen kinderen drie dingen leren: coderen in De Alles Machine, tekenfilms maken in ScratchJr en 3D werelden bouwen in Bloxy World.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

iCulture iKids logo Toeval of niet, alle apps in deze editie van de iKids draaien om het creëren van eigen objecten. In De Alles Machine bouwen kinderen hun eigen machines, in Bloxy World zetten ze complete werelden met 3D-blokken in elkaar en in ScratchJr kunnen oudere kinderen hun eigen tekenfilms maken. Voor creatievelingen is er dus keus genoeg!

De Alles Machine

Apple pakt deze week groots uit met De Alles Machine, de nieuwste app van ontwikkelaar Tinybop. In deze bijzondere applicatie kunnen kinderen van 9 tot 11 jaar zelf machines bouwen door visueel te programmeren. Je begint elke uitvinding met een batterij, want machines hebben nu eenmaal stroom nodig. Via knoppen, schakelaars en timers kun je die stroom vervolgens met onderdelen in je iPad verbinden, zoals de camera, microfoon, luidspreker, het scherm, de gyroscoop en de zaklamp. Maak van het apparaat bijvoorbeeld een handig beveiligingssysteem om een dagboek tegen snuffelende ouders te beschermen. Richt hiervoor de camera van de iPad op het dagboek, waarna de zelfgemaakte machine registreert wie de kamer binnenstapt en automatisch een geluid afspeelt of een foto van de indringer neemt. En dat is nog maar één van de tientallen mogelijkheden. Laat je niet afschrikken door de trailer, die enigszins overkomt als abracadabra. Deze Nederlandstalige app biedt genoeg tutorials om alle technische snufjes inzichtelijk te maken.

Bloxy World

Als Lego en Minecraft ooit een kindje krijgen heet hij (of zij) Bloxy World. In deze gratis applicatie kunnen kinderen van 9 tot 11 jaar met 3D-blokken en poppetjes complete werelden aanleggen. Van een brandweerkazerne tot een pitstop bij de Formule 1, je kunt het zo gek niet bedenken of het valt te bouwen. De app is een paar weken terug compleet vernieuwd, waardoor kinderen nu alle digitale legopoppetjes kunnen laten bewegen en met elkaar laten converseren, net als vaak met echt speelgoed gebeurt. Ook leuk: wie even geen zin heeft om een eigen project in elkaar te zetten kan sinds de laatste update werelden van anderen downloaden, om daar in rond te lopen en te spelen. Bloxy World maakt gebruik van in-app aankopen, maar ook zonder extra uitgaven valt er genoeg te bouwen en te beleven.

Scratch jr.

ScratchJr is een vrolijke maar pittige applicatie waarmee kinderen van 5 tot 7 jaar hun eigen tekenfilms kunnen maken door te programmeren. Door puzzelstukken met opdrachten in een bepaalde volgorde te leggen kan je dieren en mensen laten bewegen en praten. Kies bijvoorbeeld voor lopen, springen of dansen en selecteer zelf de locaties waar fragmenten zich moeten afspelen. Door de juiste opdrachten en locaties te kiezen kun je scènes soepel in elkaar laten overlopen. Laat de kat bijvoorbeeld op het strand in de oceaan springen, en vervolg het verhaal onder water. De manier waarop kinderen in deze app leren programmeren is zeker niet intuïtief te noemen; het is eerder een kwestie van veel oefenen en de handleiding goed bestuderen. Maar als je het animeren eenmaal onder de knie hebt valt vooral op hoe professioneel het eindresultaat is en hoe compleet ScratchJr is voor een gratis app. Probeer dit spel dus zeker eens uit.

ScratchJr

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 oktober 2016, 11:54
Categorie Apps
Onderwerp ikids

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.