De nieuwe iCulture-app

iCulture-app 2.1 nu beschikbaar: de jubileumeditie

Op de tiende verjaardag van iCulture is ook een grote update van onze eigen iCulture-app beschikbaar in de App Store. In versie 2.1 vind je veel mooie, nieuwe features en goede verbeteringen, met name een forse snelheidswinst.
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Vandaag is niet alleen een speciale dag vanwege ons tienjarige jubileum, maar ook omdat er weer een update van de iCulture-app voor je klaarstaat in de App Store. In deze versie een aantal zeer mooie nieuwe functies, maar uiteraard ook de nodige bugfixes voor functies die niet optimaal werkten. Bijzondere verbeteringen zijn de mogelijkheid om de push-notificaties voor de iCulture-app meer naar eigen wens in te stellen, een forse speedboost door optimalisaties en universal linking. Dankzij de enorme inzet van nieuwe ontwikkelaar Wouter van de Broek (@wbroek) en onze site-ontwikkaar Alex Bouma (@stayallive) hebben we de afgelopen anderhalve maand keihard gewerkt om deze update op tijd voor het jubileum klaar te stomen.

Nieuw in iCulture-app 2.1

Zoals gezegd zijn er in v2.1 een aantal belangrijke wijzigingen ten opzichte van de vorige versie. De allerbelangrijkste waar je in het dagelijks gebruik het meest van merkt is de aanmerkelijke snelheidsverbetering, zowel bij het opstarten van de app als het laden van artikelen. Wouter en Alex hebben een aantal optimalisaties doorgevoerd waardoor de app veel snappier is en (nog) meer als een native app aanvoelt.

Push-notificaties naar keuze

iCulture-app: push-notificatiesGedurende een gemiddelde dag publiceert de redactie zo’n 10-15 artikelen. Niet elk artikel zal jouw specifieke interesse zijn, terwijl je wel voor elk artikel (mits ingeschakeld) een pushbericht ontving. Dat is verleden tijd in iCulture 2.1. We maken nu onderscheid tussen ‘Breaking nieuws’ en ‘Redactiekeuze’, naast de keuze ‘Alle artikelen’ voor degenen die wel graag voor elk artikel een pushje willen ontvangen.

Bij de keuze Breaking moet je denken aan een nieuwe versie van iOS (geen beta’s) of een belangrijke aankondiging van Apple. Kies je voor de optie Redactiekeuze, dan sturen we je maximaal vijf door de redactie geselecteerde nieuwsartikelen per dag. Daarnaast sturen we bij deze keuze ook een pushbericht voor onze iCulture Deals om 16u en de dagsamenvatting iCulture Vandaag om 22u.

In de toekomst willen we de push-notificaties nog veel meer op maat maken. Deze versie biedt daar het fundament voor.

Universele links
Een feature waar we erg trots op zijn is de toevoeging van zogenaamde Universal Links. Een korte uitleg uit het gelinkte artikel:

Ben je op iPhone of iPad aan het surfen en stuit je daarbij op een link naar bijvoorbeeld Twitter, dan word je automatisch doorgestuurd naar de Twitter-app als je deze geïnstalleerd hebt. Het is een handige functie sinds iOS 9, waardoor je niet meer door een mobiele of niet-geoptimaliseerde website hoeft te navigeren voor het bekijken van de content achter de link. Zodra je doorgestuurd wordt naar de juiste app, vind je bovenin de statusbalk twee opties: direct terugkeren naar de eerdere app of de mobiele webpagina van de oorspronkelijke link opvragen in Safari.

Bekijk ook

Universal Links sturen je automatisch door naar de juiste app

Met Universal Links kunnen websites je rechtstreeks doorsturen naar content binnen een app, mits je deze geïnstalleerd hebt. Hierdoor hoef je niet meer door een mobiele of desktopsite te bladeren.

Je moet Universal Links voor de iCulture-app eenmalig activeren door via de nieuwe Smart App Banner op de mobiele site van iCulture.nl een keuze te maken dat je de link via de app wilt openen. Deze keuze wordt daarna onthouden voor alle volgende links.

Overige verbeteringen
In de changelog voor versie 2.1 hebben we verder de volgende verbeteringen en functionaliteiten gemeld.

 • De nieuwsindex ververst vanaf nu weer altijd automatisch.
 • De synchronisatie van (on)gelezen artikelen is verbeterd en moeten nu weer netjes in de pas lopen (we zijn hier afhankelijk van (de snelheid van) Apple’s CloudKit)
 • Vanaf nu kun je duidelijker zien bij welke artikelen je wel en niet kunt reageren.
 • Bugfix voor iPad en iOS 10 waarbij vergroten/verkleinen van de lettergrootte niet meer mogelijk was. Dit is gefixt in iOS 10.2, maar voor degenen die niet willen/kunnen updaten is dit ook opgelost.
 • De standaardinstelling voor lettergrootte van artikelen is wat groter gemaakt.
 • De iCulture app herkent nu beter wanneer je offline bent of een slechte internetverbinding hebt (tip: wist je dat favoriete artikelen altijd offline beschikbaar zijn)
 • De procedure voor aanschaf en terugzetten van de in-app aankoop is verbeterd.
 • Artikelen kunnen nu vanuit de Delen-extensie geopend worden in Safari of Chrome.
 • VoiceOver leest nu correct de minuten voor.
 • Verbeterde afhandeling advertenties.
 • Favoriete artikelen worden nu gefaseerd opgehaald, waardoor de app niet meer zou mogen crashen als je 100 artikelen of meer als (offline) favoriet hebt gemarkeerd.
 • Systeeminfo voor feedback geüpdatet.
 • Visuele verbeteringen, waaronder @3x iconen voor iPad Pro.
 • Algehele optimalisaties.

Een volgende update (v2.1.1) staat alweer klaar voor het Apple-reviewteam, maar in verband met de sluiting van iTunes Connect dienen we die pas in na de feestdagen.

Vragen/feedback?

Werkt een functie niet zoals je had verwacht? Dan vernemen we dat uiteraard graag via de optie ‘Stuur feedback over de app’. Daarnaast hoopt het team op een mooie beoordeling en recensie in de App Store!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.