HTC schendt twee Apple-patenten volgens rechter

HTC schendt volgens een rechter van de ITC twee patenten van Apple. Apple zou daardoor een importverbod
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple-klaagt-htcVolgens een rechter van de Amerikaanse ITC (International Trade Commission) schendt HTC twee patenten van Apple. Daardoor loopt HTC het risico dat toestellen op korte termijn niet langer op de Amerikaanse markt verkocht mogen worden. De twee patenten beschrijven fundamentele technieken voor de (Android-)telefoons die HTC op de markt brengt. Het oordeel van de rechter moet nog wel goedgekeurd worden door een commissie en bovendien heeft HTC al aangegeven dat ze tegen de beslissing in beroep gaan. Een woordvoerder van HTC zegt bovendien dat HTC methodes achter de hand heeft, waarmee ze schending van de genoemde patenten kan voorkomen.

De patenten die in het geding zijn, zijn 5.946.647 (“a system and method for performing an action on a structure in computer-generated data”) en 6.343.263 (real-time signal processing system for serially transmitted data). Het ene patent beschrijft een techniek om een actie uit te voeren op een datastructuur die door een computer is gegenereerd. De andere een techniek om realtime verstuurde seriële data te verwerken. Deze algemene principes worden waarschijnlijk in alle HTC-telefoons gebruikt. Het eerste patent dateert uit 1996, het tweede patent zelfs uit 1994. Beide zijn erg fundamenteel en geven Apple de mogelijkheid om een verkoopverbod af te dwingen of licentiekosten te vragen van producten die er gebruik van maken. Niet alleen wat HTC betreft, maar dezelfde patenten zijn ook inzet in de rechtszaken met Motorola, Nokia en Samsung.

In de zaak met HTC beweerde Apple aanvankelijk dat er inbreuk werd gemaakt op 10 patenten. De twee patenten die nu in het voordeel van Apple uitwerken, zijn maar een klein deel ervan. Apple heeft ondertussen rechtszaken tegen HTC lopen waarbij 16 patenten in het geding zijn.

HTC was ook met Microsoft verwikkeld in een patentenstrijd, maar kortgeleden bleek dat HTC per toestel 5 dollar aan Microsoft betaalt voor het afkopen van patentlicenties. Van toestelmaker Samsung wil Microsoft zelfs 15 dollar per toestel ontvangen, wegens gebruik van patenten. De boosdoener is in veel gevallen Android en de zwakke positie van Google als het om intellectueel eigendom gaat. De patentzaken zijn gunstig voor de positie van de iPhone. Android-toestellen kunnen nu vrij goedkoop worden aangeboden, omdat de toestelmakers het Android OS gratis op hun toestellen kunnen gebruiken. Maar als de toestelmakers vervolgens belaagd worden door patentaanklachten en hoge vergoedingen die ze per toestel moeten betalen (zoals de 15 dollar de Microsoft van Samsung wil hebben) wordt Android opeens een stuk minder aantrekkelijk en worden de toestellen duurder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 mei 2013, 11:09
Categorie Apple
Onderwerpen apple, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.