Hoe Duitsland iPad-apps gebruikte tijdens het WK

Het Duitse team gebruikte Adidas miCoach om de fitheid van spelers te meten. Sensoren in kleding stuurden de hartslag naar een iPad-app.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

adidas-duitsland-ipadEen paar dagen geleden schreven we over de activiteiten die Argentinië onderneemt om voetbalwedstrijden te analyseren. Tijdens wedstrijden ontving de trainer analyses op het scherm, waarmee hij kon inspelen op de zwakke plekken van de tegenstander. Maar er zijn meer teams die slimme technologie inschakelen: het Duitse team gebruikt software van Adidas miCoach om op de iPad direct af te kunnen lezen hoe fit de spelers zijn. In Nederland traint Ajax met hetzelfde systeem.

Het Duitse team liet tijdens het WK niets aan het toeval over. Ze lieten een klein dorp aanleggen, waar de spelers tussen de wedstrijden tot rust konden komen. En tijdens het trainen gebruikten ze het Adidas miCoach-systeem om precies te kunnen zien of een speler fit genoeg is. Er spelen namelijk nogal wat factoren mee. Het speelschema van het WK vraagt het maximale van de spelers, vermoeidheid en blessures liggen op de loer – en dan is er ook nog de Braziliaanse hitte. Probeer dan maar eens op wereldniveau te presteren.

adidas-micoach-duitsland

Elke speler was tijdens het trainen voorzien van een Player_Cell, een klein sensorsysteem dat is verwerkt in de onderkleding. De Player_Cell meet hartslag, snelheid, afstand, versnelling en power van elke voetballer en stuurt dat live naar de iPad van de trainers. Specialisten van EXOS zorgden ervoor dat uit al die data ook nog nuttige conclusies konden worden getrokken. De gegevens laten precies zien wie fit is en wie last krijgt van vermoeidheid. Vooral power (kracht) speelt daarin een cruciale rol: de coach kan meteen zien hoeveel power een speler genereert tijdens een oefening, zonder dat daarbij teveel energie wordt verbrand. Dit geeft aan hoe efficiënt een speler omgaat met energie: wie veel energie verbruikt maar nauwelijks iets presteert, is duidelijk vermoeid.

adidas-micoach-duitsland-techniek

Ook kijken de trainers naar de afgelegde afstand en hoeveel daarvan wandelend, rennend of op topsnelheid werd afgelegd. De positie van de speler in het veld, bepaalt daarbij hoe de gegevens geïnterpreteerd worden. Een verdedigende middenvelder legt bijvoorbeeld maar korte stukjes af, terwijl een vleugelverdediger veel langere stukken op topsnelheid aflegt. Op basis van de data bepaalde het Duitse team doelen, zowel voor een individuele wedstrijd als voor het hele toernooi. Je ziet het niet, maar ongemerkt wordt er veel meer gemeten dan je denkt.

Wil je zelf met Adidas miCoach aan de slag, dan kun je de miCoach-app installeren of de nogal prijzige voetbal met sensoren kopen. De Adidas Snapshot-app waarmee je je traptechniek kon meten, is inmiddels weer uit de App Store gehaald. Je kunt ook naar een SPORTNEXT-sessie op 10 september gaan, waar je te horen krijgt hoe Ajax gebruik maakt van Adidas miCoach.

Bron: Adidas-blog, via SportNext

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juli 2014, 21:55
Categorie Achtergrond
Onderwerpen adidas, ajax, duitsland, sport, voetbal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.