‘Gratis’ telefoon geldt voortaan als lening

Een telefoonabonnement met 'gratis' toestel of toestel op afbetaling wordt voortaan gezien als een lening, heeft minister Dijsselbloem besloten.

telefoon-abonnementEen telefoonabonnement waarbij je een ‘gratis’ toestel krijgt, zal voortaan als lening worden beschouwd. Het betekent dat telecomproviders moeten laten zien hoeveel rente ze rekenen en er moet een waarschuwing ‘Let op, geld lenen kost geld’ worden vermeld. Dat heeft minister Dijsselbloem besloten, nadat de Hoge Raad vorig jaar al oordeelde dat er sprake was van een telefoon op afbetaling.

De ‘Wet op het financieel toezicht’ is ook van toepassing op telefoonabonnementen waarbij je een gratis toestel krijgt, vindt Dijsselbloem daarom. Je zult daarbij ook worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR), als de lening hoger is dan 250 euro. Providers moeten een inkomenstoets doen, als ze klanten een hoger krediet willen verstrekken.

De regel geldt niet als de waarde van de telefoon lager is dan 250 euro of als de consument een aanbetaling doet, waardoor het krediet minder wordt dan 250 euro. De regel heeft vooral gevolgen voor duurdere high-end telefoons, waaronder de iPhone.

Een voorbeeldje:
Hollandsnieuwe adverteert momenteel overal op bushokjes met een iPhone 5c, waar je €11 per maand betaalt. De werkelijke waarde van het toestel is €399 (de prijs die Apple rekent bij losse verkoop). Je gaat dus eigenlijk een afbetalingsregeling aan en dat moet worden gezien als een lening.

Overigens zijn telefoonabonnementen met volledig ‘gratis’ toestel langzamerhand verdwenen. De meeste telecomproviders zijn de afgelopen tijd overgegaan op een betalingsregeling, zoals hierboven. Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor het toestel. Na afloop van 2 jaar heb je het toestel afbetaald. Meestal gaat de abonnementsprijs op dat moment ook weer omhoog. Dat geldt ook in bovenstaand voorbeeld: zolang je aan het afbetalen bent, betaal je €14 voor het abonnement en na afloop van de twee jaar gaat de prijs omhoog naar €19.

Als je in de toekomst een bordje ‘Let op, geld lenen kost geld’ ziet staan in de winkel, weet je dus dat er sprake is van een toestel op afbetaling. De Nederlandse telecomproviders wilden dat de overheid een uitzondering zou maken voor de telecomsector, maar dat vindt Dijsselbloem niet wenselijk. Er zijn heel wat mensen die kampen met schulden vanwege een te duur telefoonabonnement.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juli 2015, 10:00
Categorie Providers
Onderwerp abonnementen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.