Gevolgen btw-verhoging voor jouw mobiele abonnement

Gevolgen BTW-verhoging voor jouw mobiele abonnement. Mag je opzeggen? Worden de tarieven verhoogd en hoe zit het met prepaid?
Rick Stevenhaagen - · Laatst bijgewerkt:

btw-verhogingVanaf 1 oktober aanstaande krijgen we er allemaal mee te maken: de btw op luxe goederen gaat 2 procent procentpunt omhoog. Als je vanaf deze datum een luxeproduct koopt, betaal je 21 procent btw in plaats van 19 procent. Bedrijven innen deze vorm van belasting bij de consument om deze vervolgens aan de Belastingdienst af te dragen. Ook telefoonabonnementen vallen onder het hoge btw-tarief en de operators moeten dus vanaf 1 oktober meer belasting afdragen. In de meeste gevallen berekenen ze dat door aan de klant. Wat betekent de btw-verhoging precies voor jouw telefoonabonnement? En kan je het abonnement voortijdig opzeggen, omdat de prijs omhoog gaat? Dat leggen we uit in dit artikel.

Om meteen even in te gaan op de laatste vraag: de btw-verhoging betekent niet dat je zomaar je abonnement kunt opzeggen. De voorwaarden van je mobiele abonnement veranderen namelijk niet en het ‘kale’ bedrag dat de operators ontvangen, verandert ook niet. Het enige verschil is dat de overheid een hogere btw-toeslag oplegt, die de operators geen cent extra oplevert. De operators plegen daardoor geen contractbreuk, want ze zijn vanaf 1 oktober 2012 wettelijk verplicht 21 procent in rekening te brengen én af te dragen. Toch is de btw-verhoging niet zo simpel als het lijkt, want operators verhogen de btw op bepaalde diensten die ze leveren, terwijl andere diensten dezelfde prijs houden. Ook gaat de prijs niet altijd met exact 2% omhoog. Wat betekent de verhoging precies voor jou?

Vodafone, KPN, Hi, Sizz, Telfort en Hollandsnieuwe hebben een speciale pagina ingericht om klanten te informeren over de aankomende btw-verhoging. De pagina’s zijn op de sites niet makkelijk vindbaar vanaf vanaf de homepage, maar na enig zoeken is de informatie wel terug te vinden. T-Mobile biedt momenteel nog geen informatie aan de klanten over de btw-verhoging. iPhoneclub deed navraag bij T-Mobile en kreeg te horen dat het bedrijf nog bezig is om de informatie op een rijtje te zetten. Voor de meeste andere operators hebben wij dat hieronder alvast gedaan.

Vodafone: geen btw-verhoging bij BloX

My Vodafone iPhone belstatus appVodafone legt uit dat de effectieve stijging binnen en buiten de bundel geen 2%, maar slechts 1,68% bedraagt. De btw-verhoging geldt ook voor randzaken als blokkeren, deblokkeren en downgraden van het abonnement en de vergoeding voor het ontvangen van een papieren factuur. De eenmalige aansluitkosten vallen niet onder de btw-verhoging. Dat wil zeggen: deze worden niet doorberekend aan de klant. Vodafone BloX is ook een uitzondering bij het doorberekenen van de btw-verhoging. Veel BloX worden na 1 oktober voor dezelfde prijs aangeslagen. Helemaal veilig ben je niet, want als je bijvoorbeeld de Blox ‘Bellen naar Vast 60’ gebruikt en meer dan 60 minuten naar een vaste aansluiting belt, ga je volgens de buitenbundel-tarieven bellen en daar komt effectief wél weer 1,68% extra btw bovenop.

Prepaidklanten merken weinig van de verhoging. Tegoed koop je exclusief btw en het tegoed blijft dus ook dezelfde absolute waarde behouden. Voor bellers die gebruikmaken van het standaardtarief blijven de tarieven ongewijzigd. Gebruikers van het voordeligere ‘Meerwaarderen’ tarief gaan wel meer btw betalen in de vorm van een tariefverhoging. Prepaidgebruikers kunnen voor de btw-verhoging een kwartier lang internetten voor 99 cent. Dat bedrag blijft ongewijzigd, evenals prepaid internet op tablets en telefoons.

Meer info: Vodafone

KPN: btw-verhoging plus inflatiecorrectie

KPN MB Meter iPhone app voor dataverbruikKPN is duidelijk over de prijswijzigingen. Net als Vodafone informeren ze klanten middels veelgestelde vragen, maar de antwoorden zijn beduidend korter. Vanaf eind augustus kun je via MijnKPN zien wat de btw-verhoging precies voor jouw abonnement inhoudt. In het kort komt het erop neer dat prestaties die voor 1 oktober worden geleverd, onder het oude hoge btw-tarief van 19 procent vallen en vanaf 1 oktober 2012 onder het nieuwe 21 procent-tarief. Daarnaast past KPN vanaf 1 oktober 2012 ook een inflatiecorrectie van 2,4% toe. Dit geldt niet voor alle klanten. Volgens de opmerking op die KPN-pagina is de inflatiecorrectie geen geldig argument om je contract voortijdig op te zeggen, omdat KPN dit contractueel al heeft vastgelegd.

Prepaidgebruikers van KPN merken weinig van de btw-verhoging. De tarieven gaan omhoog, hoewel voordeelopties in de meeste gevallen gelijk blijven. Omdat de tarieven voor prepaidklanten in sommige gevallen ongunstig kunnen uitpakken, hebben prepaidklanten wel de mogelijkheid om de overeenkomt te ontbinden.

Meer info: KPN

Tip! MijnKPN is de komende dagen voor een deel van de klanten niet bereikbaar, wegens een beveiligingsprobleem met de mobiele app. Het geldt voor 187.000 van de 5 miljoen klanten.

T-Mobile: bundels gaan met 4 cent omhoog

T-Mobile heeft met enige vertraging ook informatie over de btw-verhoging online gezet. Ook bij T-Mobile gaat de btw op abonnementen omhoog met 2 procentpunten. In de praktijk komt dit uit op een verhoging van 1,68%. Een abonnement van voorheen €30 gaat straks €30,50 kosten.

Wel heeft T-Mobile een aantal uitzonderingen gemaakt. Zo zijn er geen prijsverhogingen bij Visual Voicemail (blijft €1,99) en Travel & Surf Dagpas Klein Zone 1 (blijft €1,95). Bij andere diensten gaat de prijs vaak met vier cent omhoog, bijvoorbeeld van €4,95 naar €4,99 en van €29,95 naar €29,99.

Prepaid-klanten gaan in veel gevallen iets meer betalen, maar er zijn ook een aantal bundels die gelijk blijven. Dit geldt bijvoorbeeld voor SMS XL en de internetbundels. Bij T-Mobile voor thuis zullen de aansluitkosten, internetabonnementen, tv-abonnementen en vaste telefonie-abonnementen omhoog gaan. Zakelijk gebruiker zullen niets merken van de btw-verhoging, omdat de tarieven exclusief BTW gelijk blijven.

Meer info: T-Mobile btw-pagina

Overige providers

Niet alleen grote providers informeren klanten over de aanstaande btw-verhoging. Ook een aantal kleinere aanbieders doet zijn best de klant van tevoren in te lichten zodat zij weten wat de verhoging voor hen gaat betekenen.

Toestelverzekering

Op verzekeringen wordt geen btw geheven (maar alleen assurantiebelasting). Deze prijzen blijven dus gelijk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 januari 2015, 18:04
Categorie Providers
Onderwerpen abonnementen, mobiel internet, Sizz, t-mobile, telfort, Vodafone, zorgverzekering

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.