Getest: iPhone 5 tweemaal zo snel, makkelijker te repareren

iFixit, Anandtech en UBM hebben de IPhone opengelegd en ontdekten een makkelijk te verwijderen scherm en een Samsung-processor met drie gpu-kernen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ifixit iphone 5 openenDe iPhone 5 is inmiddels in handen van reparatiebedrijven en techsites die alles willen weten over het binnenwerk van de nieuwe iPhone. iFixit vloog naar Australië om als eerste de iPhone 5 te kunnen ontleden en concludeert dat de iPhone 5 redelijk goed te repareren is: ze geven het toestel een 7 voor het gemak waarmee je toegang krijgt tot alle componenten. Tegelijkertijd keek UMB TechInsights samen met Anandtech door een elektronenmicroscoop om de eigenschappen van de nieuwe A6-processor te achterhalen. Die blijkt twee 32-bits geheugenkanalen en drie gpu-kernen te bevatten. Het maakt de iPhone 5 de snelste smartphone die ooit getest is met de SunSpider JavaScript-benchmark.

De test laat zien dat de A6-processor tweemaal zo snel is als de A5-processor die in de iPhone 4S werd gebruikt. De iPhone 5 scoort ook beter dan smartphones met Intel’s x86-gebaseerde Atom-processors. De verdubbeling van de prestaties is ook wat Apple beloofde tijdens de presentatie van de iPhone 5. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat álle handelingen op de iPhone 5 tweemaal zo snel gaan. Er wordt alleen gekeken naar aspecten die goed meetbaar zijn, zoals JavaScript-prestaties.

De extra gpu-kernen, hogere kloksnelheid van 266 MHz en meer geheugenbandbreedte zorgen volgens de experts voor de hogere snelheid. Ook opvallend is dat de A6 door Samsung geproduceerd is en niet door het eerder vermoede TSMC. De gpu (grafische chip) levert prestaties die vergelijkbaar zijn met de gpu van de iPad 3. De grootte van de chip is naar schatting 95 mm2, veel kleiner dan bij de A5-chip (122 mm2).

a6 overzicht

Bovenstaande foto is gemaakt met een elektronenmicroscoop. Voor de mooie plaatjes moeten we bij iFixit zijn, want die hebben traditiegetrouw een flinke fotoserie gemaakt waarin elk onderdeel van de iPhone 5 minutieus is gefotografeerd. Wat als eerste opviel, is dat het scherm van de iPhone 5 gemakkelijk losgehaald kan worden. Bij de iPhone 4S was dat nog niet het geval: daar moest het toestel aan de achterkant worden geopend. Gaat het scherm echter kapot, dan moet je het complete touchpanel vervangen en is vervangen van alleen de glasplaat niet meer voldoende.

batterij iphone 5

Als je de iPhone 5 voor het eerst in de hand hebt, kun je nauwelijks voorstellen dat er een batterij in zit. Zo licht is het toestel in vergelijking met de iPhone 4S. Het achterpaneel inclusief alle componenten die eraan verbonden zijn, weegt zelfs minder dan een enkel glaspaneel van de iPhone 4S. De achterkant van de iPhone 5 breekt bovendien minder snel, omdat het van metaal is. Maar er kleeft wel een nadeel aan: het krast sneller.

De homeknop is robuuster uitgevoerd en heeft nu een mechanisme van metaal. Dat scheelt weer reparaties van versleten homeknoppen. Het cameralens-beschermglaasje van saffierkristal bleek tijdens het testen door iFixit beter bestand tegen krassen, zoals Apple al had beloofd. Door met een pincet over het glas te krassen probeerde iFixit te kijken hoe krasbestendig het was. Ook dat onderdeel kwam goed uit te test. Wat iFixit betreft krijgt de iPhone 5 een rapportcijfer 7 voor de mogelijkheden om het te repareren. En qua duurzaamheid en robuustheid zit het ook wel goed bij de nieuwe iPhone.

qualcomm chip

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 september 2012, 22:40
Categorie iDevices
Onderwerpen ifixit, teardown

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.