Gerucht: nieuwe iPads met supersnelle en zuinige A9-processor

Nieuwe geruchten over toekomstige iPads: ze zouden voorzien zijn van een multicore ARM A9-processor, die vanaf 2 GHz kloksnelheid heeft en zeer weinig energie verbruikt.

chipsOndanks de zomervakantie draait de geruchtenmolen op volle toeren. De geruchten gan vandaag: Apple gaat nieuwe iPads introduceren met een snellere processor, er komt een CDMA-versie van de iPhone 4 met een volledig metalen behuizing en er komt in januari een nieuwe Apple TV, die op iOS draait. Van die drie geruchten is de nieuwe processor misschien wel het belangrijkste onderdeel: het zou gaan om een multicore ARM Cortex A9-processor die eigenlijk al in de eerste generatie iPad toegepast had moeten worden.

Maar Apple koos nog voor de ARM A8-gebaseerde chip, die tevens in de iPhone 4 werd toegepast. Het resultaat was de A4-processor (eigenlijk een System on a Chip, SOC) die bij de iPad goede prestaties levert en ook nog eens behoorlijk energiezuinig is.

Er is geen dringende reden om een nieuwe processor te ontwikkelen: laag energieverbruik, hoge snelheid en geoptimaliseerd voor iOS. Maar het is een single core-processor en de ontwikkelingen gaan door: bij de A9 wordt het mogelijk om een multicore-processor te maken, die nog sneller is. Tegelijk is het bij deze processor mogelijk om het energieverbruik nog beter in de hand te houden en te verlagen. Officieel beschrijven de referentie-ontwerpen van ARM chips met 4 cores, maar het blijkt mogelijk om dit uit te breiden tot 16. Maar zelfs wanneer Apple het op een single core houdt zijn kloksnelheden tot 2 GHz mogelijk, meer dan we momenteel gewend zijn. Bij 4 cores wordt het mogelijk om met gemak 3D-manipulatie en HD-videobewerking te doen op een iPad, terwijl er nog steeds weinig energie wordt verbruikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 augustus 2010, 22:32
Categorie iDevices
Onderwerpen ipad, processor

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.