saffierglas gorilla glass

‘Faillissement Apple-saffierfabrikant heeft geen effect op Apple Watch’

Het faillissement van saffierfabrikant GT Advanced heeft geen effect op de Apple Watch. De volgende iPhone is een ander verhaal.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

saffierglas gorilla glassApple’s saffierfabrikant GT Advanced Tech vroeg eerder deze week faillissement aan. Dat leek potentieel slecht nieuws voor Apple, die volgens eerdere geruchten saffierglas in nieuwe producten te gaan gebruiken. Eén van deze saffierapparaten is zelfs al aangekondigd: de Apple Watch. Volgens analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities heeft het faillissement van GT Advanced echter geen effect op het Apple-horloge.

De Apple Watch was tot nu toe het enige Apple-product waarvoor een saffierscherm was aangekondigd. We horen ook al lange tijd dat de iPhone gebruik zal maken van saffierglas, maar in de iPhone 6 werd het stevige materiaal nog niet toegevoegd. Dit leidde ook tot teleurstelling bij investeerders, wat op zijn beurt weer een rol leek te spelen in het faillissement.

De saffiermarkt was in 2013 nog een bijna uitgestorven business. Het is daarom even spannend hoe Apple het saffierscherm in de Apple Watch kan maken. Maar volgens Kuo heeft Apple keuze uit genoeg partners:

De Apple Watch gebruikt een saffierscherm van minder dan 6-inch groot. Daarnaast zijn er voor dit scherm niet zoveel valtests vereist. Hierdoor is een simpel productieproces genoeg voor de Apple Watch. Er zijn genoeg fabrikanten om hiervoor te kiezen. Uit ons onderzoek blijkt dat het Koreaanse Hansol of het Chinese Harbin Aurora Optoelectronics saffier voor de Apple Watch kunnen maken.

Een tweede vraag is echter: wat gaat Apple doen met toekomstige iPhones? De iPhone 6 en iPhone 6 Plus hebben niet een scherm van saffierglas, maar GT Advanced had voor Apple de middelen gekocht om grote saffierschermen voor iPhones te maken. Dit productieproces is gecompliceerder, waardoor niet zomaar iedere fabriek hier aan mee kan doen. Volgens Kuo zijn er wel een paar bedrijven die een saffierscherm voor de iPhone kunnen maken, maar alleen GT Advanced voldeed aan Apple’s eisen. Saffierschermen van GT Advanced wisten namelijk Apple’s strenge valtests te weerstaan. Apple moet dus op zoek naar nieuwe bedrijven die saffierschermen kunnen maken – of bereid om een veel langzamere productie bij bestaande fabrikanten te accepteren.

Saffierglas is bijna net zo hard als diamant. Hierdoor is een scherm een stuk harder en beter bestand tegen krassen. In het artikel ‘Zo gaat saffierglas de iPhone veranderen‘ beschreven we de voordelen van saffier uitgebreid.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 oktober 2014, 13:49
Categorie Geruchten
Onderwerp saffierglas

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.