Exploit voor kwetsbaarheid in beveiliging van iOS is $250.000 waard

Het jailbreaken van iPhones, iPods touch en iPads kan een lucratieve bezigheid zijn. Uit een artikel van Forbes blijkt een zero-day exploit voor een kwetsbaarheid in de beveiliging van iOS recent nog $250.000 op te hebben gebracht.

Vergoedingen voor exploitsHet jailbreaken van iPhones, iPods touch en iPads kan een lucratieve bezigheid zijn. Uit een artikel van Forbes blijkt een zero-day exploit voor een kwetsbaarheid in de beveiliging van iOS recent nog $250.000 op te hebben gebracht. De transactie vond plaats tussen een ontwikkelaar en een commerciële partij die zaken doet met de Amerikaanse overheid.

De wereldwijde handel in zero-day exploits

De term exploit refereert naar broncode die gebruikt kan worden om de kwetsbaarheid uit te buiten en zero-day betekent dat de kwetsbaarheid niet bekend is en er geen patch voor bestaat. De zero-day exploits kunnen gebruikt worden om ongemerkt systemen van andere staten, commerciële partijen of burgers te hacken. De markt voor dergelijke exploits neemt de laatste jaren een grote vlucht en bedrijven zoals het Franse Vupen en individuen zoals The Grugq spinnen daar garen bij. Tegen een percentage van 15% bemiddelt The Grugq bijvoorbeeld tussen hackers die kwetsbaarheden identificeren en de doorgaans Amerikaanse en Europese overheden. Op de getoonde foto wacht The Grugq letterlijk met een tas met contant geld in een café om een dergelijke deal te sluiten.

The Grugq in afwachting op een deal

De genoemde prijzen veronderstellen dat de verkoop van exploits exclusief is, de exploits werken op de meest recente versie van de software en niet gedeeld zijn of worden met de fabrikant of ontwikkelaar van de hard- of software. De reden dat The Grugq de exploits met name aan de Amerikaanse en Europese overheden verkoopt is te vinden in de prijs die deze partijen bereid zijn te betalen. Volgens The Grugq brengt een verkoop aan bijvoorbeeld de Russische maffia weinig op en wordt de prijs van exploits op de markt in China gedrukt door de vele Chinese hackers die exploits alleen aan hun eigen overheid verkopen. Landen in het Midden Oosten en de rest van Azië zijn niet in staat of bereid om vergelijkbare bedragen neer te leggen als de Westerse staten.

Volgens critici, zoals Chris Soghoian, zijn mensen die exploits verkopen de hedendaagse “merchants of death” die de kogels voor cyberoorlog verkopen. Hoewel er recent bijvoorbeeld restricities in zijn gesteld door Europa met betrekking tot het leveren van monitoring-software aan staten zoals Syrië en Iran, blijft de handel in zero-day exploits tot op de dag van vandaag vrijwel ongereguleerd.

Potentiële gevolgen voor iOS jailbreaks

Jailbreak van de iPad 3 op iOS 5.1Nu de exorbitante bedragen zijn genoemd die hackers in het vooruitzicht worden gesteld als zij hun exploits voor bijvoorbeeld iOS besluiten te verkopen, is het de vraag welke invloed dit zal hebben op de ontwikkeling van jailbreaks voor iOS. In het verleden konden hackers die donaties accepteerden enkele duizenden dollars overhouden aan het jailbreaken van een bepaalde firmwareversie op alle iDevices.

De verleiding kan dan ook groot zijn om in plaats van het uitbrengen van een jailbreaktool de exploits te verkopen en om daar bijvoorbeeld een Lamborghini van te kopen, zoals Stefan Esser opmerkt. Momenteel zijn er drie groepen hackers bekend die beschikken over potentiële jailbreaks voor iOS 5.1, maar alleen de jailbreak van Esser zou op dit moment gebruikt kunnen worden voor een publieke jailbreak. De hacker heeft meerdere malen aangegeven niet van plan te zijn om zijn jailbreak publiek te maken. Dat de hacker een bekende is van The Grugq mag volgens Esser echter niet tot de conclusie leiden dat hij zelf van plan is zijn exploits te verkopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 maart 2012, 14:57
Categorie Achtergrond
Onderwerpen beveiliging, exploit, ios 3, jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.