tesla auto

Eneco Slimladen-app: elektrische auto opladen met goedkope stroom

Eneco heeft de SlimLaden-app aangekondigd, waarmee je je elektrische auto op een gunstig moment kunt opladen. Het werkt eerst met Tesla.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

tesla autoEnergiebedrijf Eneco gaat een app uitbrengen, waarmee Tesla-bezitters hun auto slimmer kunnen opladen. De app geeft een seintje op momenten dat de stroomprijs het laagst is. In de toekomst zal de app ook geschikt zijn voor andere elektrische auto’s. De Eneco Slimladen-app kiest automatisch de meest gunstige laadmomenten. De stroom wordt vervolgens tegen de geldende marktprijs afgerekend.

Bezitters van een elektrische auto hoeven natuurlijk niet de hele tijd te laden. Vandaar dat je in de SlimLaden-app aangeeft wanneer de elektrische auto weer opgeladen moet zijn. Als je een weekendje thuis bent, kun je bijvoorbeeld instellen dat je maandagochtend om 8:00 uur weer een volle accu wilt hebben. De app geeft vervolgens een seintje wanneer het tijd is om goedkoop te laden. Eneco past namelijk elk kwartier de marktprijs aan, op basis van veranderingen in de energiemarkt. De energieprijzen variëren omdat er verschillende piekmomenten zijn, zowel wat energiebehoefte betreft als de momenten waarop energie wordt opgewekt. Zonnepanelen en windmolens draaien alleen op hun topcapaciteit als er veel zon of wind is. Overigens tikt het niet zo heel erg hard aan om ‘s nachts je bed uit te komen om de auto aan te sluiten, want Tesla-rijders die ‘s nachts opladen besparen daarmee maar maximaal één euro.

eneco_app_laadpaal

Lees ook: iPhone-apps voor elektrische auto’s: opladers en laadpalen vinden

Tesla-rijders met een Apple-hart zitten overigens goed, want naast deze app zijn er ook aanvullende apps om allerlei zaken in de Tesla te regelen vanaf de iPhone. En er wordt ook al nagedacht over een Apple Watch-app waarmee je de auto kan ontgrendelen en starten.

In de toekomst moet de app voor meer merken beschikbaar komen. Denk daarbij aan elektrische en hybride auto’s van Volkswagen, BMW, Mitsubishi, Renault en Audi. Dat Tesla nu voorop loopt heeft ermee te maken dat er een reverse engineered API van Tesla kon worden gebruikt, waarmee derde partijen zoals Eneco (niet-officiële) apps kunnen ontwikkelen. Eneco claimt dat ze de eerste energieleverancier in Nederland zijn, die een dergelijke dienst aanbiedt.

De SlimLaden-app is alleen op aanvraag te krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 maart 2015, 22:02
Categorie Apps
Onderwerpen auto, elektrisch, eneco, tesla

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.