eff-app

EFF boos op Apple, wil geen iOS-app maken

De Electronic Frontier Foundation gaat geen iOS-app van EFF Alert uitbrengen. Ze vinden dat de ontwikkelaarsvoorwaarden teveel haken en ogen bevatten.

EFF_LogoDe Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft een app ontwikkeld, die je waarschuwt wanneer er weer een protestactie is. Die acties zijn er vaak op gericht om betere privacywetgeving voor elkaar te krijgen. Maar de app zal voorlopig alleen op Android verschijnen. EFF Alerts zal niet eens bij Apple worden ingediend. De organisatie is boos dat Apple’s voorwaarden voor ontwikkelaars slecht in elkaar zitten. Ze zijn ongunstig voor de ontwikkelaars zelf en voor consumenten, vindt EFF.

As we have been saying for years now, the Developer Agreement is bad for developers and users alike. Here are a few of the terms that we are worried about.

Bovenstaande quote is te lezen in een uitgebreide uitleg op eff.org. Eén van de pijnpunten is dat je als ontwikkelaar niet openbaar mag praten over ontwikkelaarszaken, terwijl veel documentatie voor ontwikkelaars wel vrij te raadplegen is. Dat beperkt bijvoorbeeld de mogelijkheid om kritiek te geven op zaken die Apple doet. De EFF vindt het ook raar dat regel 7.3 stelt, dat je apps die met Xcode zijn gemaakt niet buiten de App Store mag verkopen. En natuurlijk stoort de EFF zich ook aan het feit dat Apple jailbreaken verbiedt. Nog eentje: Apple heeft het recht om digitale certificaten van elke app in te trekken, op elk gewenst moment. Daardoor kan Apple in feite blokkeren dat je een bepaalde app gebruikt.

eff-alerts-startscherm eff-alerts-actie

Elke ontwikkelaar die een app via de App Store wil uitbrengen, moet akkoord gaan met de voorwaarden. Een alternatief is er niet, dus de EFF heeft expliciet besloten om er vanaf te zien. In totaal worden er 6 punten genoemd, maar volgens de organisatie zouden ze nog wel even door kunnen gaan met nog meer punten. Uiteindelijk is de EFF niet ronduit negatief over Apple. Ze zien ook wel positieve punten en hebben Apple in het verleden regelmatig geprezen, zoals over de zorgvuldigheid waarmee Apple met dataverzoeken omgaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 januari 2015, 12:04
Categorie Achtergrond
Onderwerp developers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.