edward-snowden-privacy

Edward Snowden staat achter Apple’s privacybeleid

Edward Snowden vindt het goed dat Apple zoveel aandacht aan privacy besteedt. Het is beter dan een bedrijf dat jouw privégegevens exploiteert.

Edward Snowden vindt dat we achter Apple’s standpunten over privacy moeten staan. Dat is beter dan een bedrijfsmodel dat draait om zoveel mogelijk persoonlijke data verzamelen. Snowden vertelde het tijdens een de Challenge.rs conferentie in Barcelona, waar hij via een videoverbinding een toespraak hield. Snowden kreeg de vraag, wat zijn mening was over het passionele betoog dat Tim Cook onlangs hield over privacy. Snowden antwoordde dat een bedrijf dat niet erop uit is data te verzamelen en te verkopen, goed werk doet op het gebied van privacy. Daarbij maakt het Snowden eigenlijk niet zoveel uit of Cook daarin oprecht was, of niet.

edward-snowden-privacy

Snowden antwoordde:

I think in the current situation, it doesn’t matter if he’s being honest or dishonest. What really matters is that he’s obviously got a commercial incentive to differentiate himself from competitors like Google. But if he does that, if he directs Apple’s business model to be different, to say “we’re not in the business of collecting and selling information. We’re in the business of creating and selling devices that are superior”, then that’s a good thing for privacy. That’s a good thing for customers.

Hij vervolgde, dat we bedrijven moeten steunen die een dergelijk standpunt over privacy innemen en die durven te innoveren. Bedrijven zouden moeten doen wat hun klanten écht willen, op een manier waarbij het niet nodig is om informatie te gebruiken, die feitelijk van klanten in gestolen. Snowden merkte ook op, dat Cook het nu eigenlijk niet kan maken, om de boel voor de gek te houden. Dát zou pas een beschadiging van vertrouwen zijn!

Cook krijgt veel lof over zijn standpunten rondom privacy, maar je kunt je afvragen in hoeverre het ook voor een deel marketing is. Vooral sinds naaktfoto’s van bekende sterren op internet verschenen na een iCloud-hack, roept Cook extra hard dat privacy belangrijk is. Wat het gewone publiek ervan denkt? Nou, dat blijkt nog te bezien. Mensen zeggen over het algemeen graag dat ze privacy belangrijk vinden, maar maken tegelijk grif gebruik van diensten die in ruil voor persoonlijke data gratis aangeboden kunnen worden.

Apple krijgt ook schouderklopje van EFF

Apple heeft van de Electronic Frontier Foundation ook lof gekregen over het transparante databeleid dat ze voeren. Het gaat daarbij vooral om de manier waarop informatieverzoeken van overheden worden afgewikkeld. In het rapport Who Has Your Back? 2015: Protecting Your Data From Government Requests is de lezen dat Apple 5 van de 5 sterren ontving.

De EFF schrijft:

This is Apple’s fifth year in the report, and it has adopted every best practice we’ve identified as part of this report. We commend Apple for its strong stance regarding user rights, transparency, and privacy.

Google scoorde 3 sterren en Facebook ging met 4 sterren naar huis. Dropbox kreeg net als Apple ook 5 sterren toebedeeld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juni 2015, 22:09
Categorie Achtergrond
Onderwerpen privacy, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.