De nieuwe iPhone: wat kunnen we verwachten? (+ liveblogs)

Vanavond om 19:00 uur Nederlandse tijd begint de WWDC-keynote van Apple. Wat kunnen we verwachten?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

wwdc 2010
Als je zojuist terugkomt van een erg lange vakantie zonder internet, kan het zijn dat je het hebt gemist. Maar de rest van de iPhone-bezitters kan het niet ontgaan zijn: vanavond is de WWDC-keynote en het is vrijwel zeker dat daar de nieuwe iPhone wordt gelanceerd.

Wij gaan om uiterlijk 18:45 uur uit de lucht om plaats te maken voor een live-pagina waar je een gezamenlijke videostream van OMT en iPhoneclub kunt volgen. Op de live-pagina kun je nu alvast het programma van Mobile Monday volgen.

Liveblogs

Apple staat niet toe dat er live videostreams vanuit de zaal worden uitgezonden. Je bent dus aangewezen op de liveblogs die diverse sites vanuit de zaal zullen verzorgen. Een aantal suggesties:

De liveblog van Gizmodo is dit jaar anders dan anders, omdat ze dit jaar niet zijn uitgenodigd bij de WWDC-keynote.

Uiterlijk van de nieuwe iPhone

Dat Gizmodo niet aanwezig is, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat deze blog vroegtijdig foto’s liet uitlekken van een ‘zoekgeraakt’ prototype. Iedereen weet nu zo ongeveer hoe de nieuwe iPhone eruit gaat zien – tenzij Apple op het laatste moment nog een verrassing uit de hoge hoed tovert. Uit de foto’s van het prototype blijkt dat de nieuwe iPhone iets zwaarder zal worden, met een platte achterkant en minder afgeronde hoeken. Rondom zit een aluminium rand. Ook zou er naast de zwarte iPhone een geheel witte versie in ontwikkeling zijn, waarbij zelfs de voorkant in het wit is uitgevoerd.

iphone mockup
iPhone-mockup, gemaakt door Martin

Uit foto’s bleek ook dat de nieuwe iPhone zou beschikken over een camera met hogere resolutie, een flitser en mogelijk ook een videocamera aan de voorzijde voor videogesprekken (via iChat?). Er werd gesproken over een micro-simkaartslot (net als de iPad), waarbij de opening deze keer aan de zijkant zit. Mogelijk zit er ook een extra microfoon op, voor ruisonderdrukking.

Groter scherm

Er circuleren twee geruchten over de naam van de nieuwe iPhone: iPhone 4G of iPhone HD. Dat laatste heeft ermee te maken dat de nieuwe iPhone vermoedelijk een groter scherm krijgt. Een Tsjechische site legde de iPhone onder de microscoop en constateerde een resolutie van 960 x 640 pixels, vier maal zoveel pixels als het huidige scherm van 480 x 320 pixels.

Betere batterijduur

Foto’s van de nieuwe iPhone wekten de indruk van een grotere batterij; dat zal een welkome aanvulling zijn vanwege de snellere processor die vermoedelijk in de nieuwe iPhone zit. De exacte specificaties van de batterij zijn niet duidelijk, omdat de gevonden prototypes een verschillende batterijcapaciteit lieten zien.

iTunes in de cloud

Er is al regelmatig over gespeculeerd: online diensten voor muziek, films en andere multimedia die je normaal gesproken via iTunes synchroniseert. Apple zou technologie van de eerder overgenomen (en per 1 juni opgeheven) dienst Lala.com kunnen gebruiken om over-the-air streamen en/of downloaden van multimedia toe te staan. Al in maart vertelden bronnen uit de muziekindustrie dat Apple ze had benaderd voor een draadloze muziekdienst. Maar die zou pas in het derde kwartaal van dit jaar klaar zijn.

Snellere processor

Apple doet meestal nogal geheimzinnig over de componenten die ze gebruiken. Het gaat erom dat het werkt, het is niet de bedoeling dat mensen lijstjes met specificaties gaan vergelijken. Om bij te blijven met de concurrentie (lees: Android) zal Apple minimaal een 1GHz processor moeten aankondigen. Apple heeft die ook in huis: in de iPad draait al zo’n processor, de in eigen huis ontwikkelde A4. Een snellere chip is ook nodig om multitasking mogelijk te maken, zoals beloofd is voor iPhone OS 4.0.

Meer details over iPhone OS 4

Afgelopen voorjaar heeft Apple al veel details vrijgegeven over iPhone OS 4.0. Multitasking, een unified mailbox, meerdere Exchange-accounts, de mogelijkheid om applicaties in folders onder te brengen waren functies waar mensen op zaten te wachten. De nieuwe iPhone zal ongetwijfeld op iPhone OS 4.0 draaien en bij het aankondigen van de nieuwe functies van het toestel zal blijken waar iPhone OS 4.0 nog meer toe in staat is. Toch zal het niet betekenen dat iedereen van de aangekondigde nieuwe functies zal profiteren: de eerste generatie iPhone krijgt geen updates meer en de iPhone 3G kan van sommige nieuwe functies niet profiteren (zoals multitasking).

Lanceerdatum

Er circuleren meerdere data over de lancering van de nieuwe iPhone. De meeste schattingen liggen eind juni (tussen 20 en 30 juni). Traditioneel wordt de nieuwe iPhone op vrijdag gelanceerd, maar met Apple is niets zeker.

Natuurlijk zal er naast de iPhone nog meer aangekondigd worden. Daarover hebben we eerder een round-up gemaakt: WWDC 2010: Wat kunnen we verwachten?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2010, 0:41
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen geruchten, keynote, wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.