iPhone 4 aangekondigd, iOS4 vanaf 21 juni

Apple heeft iPhone 4 aangekondigd. Het toestel komt op 24 juni naar de VS en in juli ook naar België en Nederland. iPhone OS 4 heet voortaan iOS4 en is vanaf 21 juni beschikbaar.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 4Apple heeft vanavond geheel volgens verwachting de nieuwe iPhone, die door het leven zal gaan als de iPhone 4, aangekondigd. Zoals we op de gelekte foto’s van Gizmodo al zagen, heeft het toestel een geheel nieuw ontwerp gekregen. Hoewel we dachten dat we daarmee alles wisten, toverde Apple-topman Steve Jobs toch nog een aantal konijnen uit zijn hoge hoed.

Het nieuwe ontwerp is met slechts 9,3 mm dunner dan de huidige iPhone 3GS en daardoor volgens Jobs momenteel ‘de dunste smartphone ter wereld’. Het toestel is een heel klein beetje groter dan de iPhone 3GS en weegt in totaal 137 gram.

Uiterlijk

iPhone 4 Retina-beeldschermDe behuizing van de iPhone 4 bestaat uit roestvrij staal en glas voor optische kwaliteit en krasbestendigheid. Het toestel is verder uitgerust met een camera aan de voorzijde om mee te videobellen (voorlopig alleen Wi-Fi) en een gewone 5-megapixelcamera op de achterzijde met LED-flitser en 5 keer digitale zoom. Deze camera kan tevens 720p HD-video opnemen. Daarnaast zijn er de gebruikelijke zaken, zoals een microfoon, 30-pins-connector, speaker en koptelefooningang. Nieuw is een tweede microfoon voor ‘noise cancellation’.

In de stalen rand rondom de nieuwe behuizing heeft Apple de antennes verwerkt. De ene kant heeft antennes voor Bluetooth, Wi-Fi en GPS. De andere kant is voor UMTS- en GSM-connectiviteit.

Retina-scherm

De iPhone 4 heeft een zogenaamd nieuw ‘Retina Display’-beeldscherm met een resolutie van 960×640 pixels, 4 keer meer pixels dan de huidige iPhone. Dit zorgt volgens Steve Jobs voor ‘zeer, zeer scherpe tekst’. Meer informatie over het Retina Display vind je in een apart artikel.

iphone 4

Processor en batterij

De nieuwe iPhone wordt aangestuurd door dezelfde 1 GHz Apple A4-chip die ook in de iPad zit. De grootste component van het nieuwe toestel is de accu. Dit moet zorgen voor 40 procent meer gesprekstijd dan bij de huidige iPhone, in totaal 7 uur. Daarnaast moet het mogelijk zijn om 6 uur lang te browsen via een 3G-verbinding en 10 uur via een Wi-Fi-verbinding. Tevens is het mogelijk om 10 uur video te bekijken en 40 uur muziek te luisteren. De standby-tijd bedraagt 300 uur.

Draadloze functies

De iPhone 4 gaat quadband HSDPA/HSUPA ondersteunen. Hoewel weinig providers dit momenteel aanbieden, is er ondersteuning voor 7,2 Mbit downstream en 5,8 Mbit upstream toegevoegd. De nieuwe iPhone is verder uitgerust met 802.11n Wi-Fi. Nieuw in de iPhone 4 is een gyroscoop, die beweging op het horizontale vlak kan meten. Zo kunnen hoekverdraaiing en hoeksnelheid gemeten worden.

Video en iMovie

iPhone 4 cameraEr komt een mogelijkheid om video op te nemen en te delen met iMovie voor de iPhone. Je kunt met de iMovie-applicatie ook video bewerken, waarbij je de mogelijkheid hebt om voor foto’s automatisch het Ken Burns-effect toe te voegen. Met de iMovie-applicatie ($4,99) voor de iPhone kun je thema’s en audio toevoegen. Video’s kun je exporteren naar 360p, 520p en 720p, eventueel voorzien van geolocatie.

De camera aan de voorzijde is ook te gebruiken voor videobellen. Apple gaat daarvoor de nieuwe applicatie FaceTime introduceren. Het werkt alleen van iPhone 4 naar iPhone 4, dus niet naar oudere modellen. Het maakt voor videobellen trouwens niet uit of je de camera aan de voorzijde of aan de achterzijde gebruikt. Om met iemand een videogesprek te beginnen bel je op de gebruikelijke wijze.

iPhone OS wordt iOS

iPhone OS 4 is door Apple omgedoopt tot iOS 4, heeft meer dan 100 nieuwe functies, zoals multitasking en folders zoals we eerder dit jaar al gedemonstreerd zagen. Google blijft de standaard zoekmachine, maar er komt ook een Bing-zoekoptie bij. De Golden Master-kandidaat komt meteen vandaag al beschikbaar voor ontwikkelaars en is vanaf 21 juni gratis te downloaden voor gebruikers. iBooks komt straks ook beschikbaar voor de iPhone en iPod touch, waarbij je alle content kunt synchen met alle devices: Phone, iPod touch en iPad. Markeringen, notities en bladwijzers worden daarbij ook gesynct.

iphone 4 wit

iPhone 4 vanaf juli in Nederland en België

De iPhone 4 is verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart, waarbij de witte uitvoering een volledig witte voorkant krijgt. Er zijn 16- en 32 GB-modellen, die respectievelijk voor 199 en 299 dollar vanaf 24 juni bij AT&T verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten. In juli komt de iPhone 4 beschikbaar in onder meer Nederland en België; tegen het einde van september zal de nieuwe iPhone dan uiteindelijk in 88 landen te koop zijn.

Apple-accessoires

Apple introduceert een aantal nieuwe accessoires, zoals een nieuwe dock en een eigen hoesje in meerdere vrolijke kleuren, zoals wit, roze, oranje, groen, blauw en zwart.

Overige info

Zie ook op de website van Apple:

Hieronder vind je enkele filmpjes:

Aankondiging van de iPhone 4 door Steve Jobs:

Een 6 minuten durend promofilmpje van de iPhone 4:

CNET heeft een filmpje over het videobewerken op de iPhone 4 met iMovie:

Camerafuncties in de iPhone 4:

Nogmaals de aankondiging door Steve Jobs, maar dan iets langer:

Dit artikel is om 0:40 uur voor het laatst bijgewerkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2010, 11:24
Categorie iDevices
Onderwerp iPhone 4
343 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.