adresboek-concept

Concept toont het iPhone-adresboek van de toekomst

Wat als het iPhone-adresboek geen app zou zijn, maar een onderdeel van Spotlight dat al je communicatie kan zien met alle personen in alle apps? Dat laat het concept van ontwerper Frank Costa zien.
Bram Balk - · Laatst bijgewerkt:

Het adresboek is niet bepaald de beste app op je iPhone. Uiteindelijk is het niet meer dan een lange lijst met informatie waar iOS zelf verder weinig mee doet. Daarom is een nieuw concept van ontwerper Frank Costa erg interessant. Het idee is gewaagd: schrap de app Adresboek, laat iOS de contactinformatie van verschillende apps verzamelen en toon deze informatie alleen als je er naar zoekt. Het nieuwe adresboek dat hij voorstelt is een onderdeel van de zoekmachine Spotlight. Naast de contactpersonen, kun je daar ook al je communicatie met mensen terug vinden.

Concept voor Adresboek

Hoe verzamel je de informatie?

Het voorstel is om alle contactinformatie in alle (compatible) apps te laten verzamelen door iOS, zoals dat nu al gebeurt met Facebook en Twitter. Apple zou hiervoor een aparte API kunnen maken zodat ontwikkelaars deze mogelijkheid zelf in hun eigen app kunnen bouwen. Daarmee komt alle contactinformatie die nu overal verspreid staat in een centrale cloud terecht. Apple kan die informatie dan bijvoorbeeld verzamelen onder je Apple ID. Dat is alleen niet zo klantvriendelijk. Volgens Case zou het beter zijn als Apple hier een open source ID gebruikt als hub voor alle informatie, die je dan alsnog verbindt met de iPhone via je Apple ID. Anders heeft Apple opeens bizar veel persoonlijke informatie in hun database zitten.

Zoeken op contact in het Adresboek-concept

Alle communicatie vindbaar

Waarom zou je dat willen? Omdat de iPhone dan weet in welke app je met iemand aan het communiceren bent en die gegevens zijn dan ook zoekbaar op de iPhone. Costa maakt Adresboek daarom onderdeel van Spotlight, de zoekmachine op je iPhone. Als je op een contact tikt, verschijnen gelijk alle berichtjes, telefoongesprekken en alle andere communicatie die je met die persoon hebt gehad. Dat is dus een verschrikkelijk goed idee, want hierdoor hoef je nooit meer door verschillende apps te zoeken om dat ene berichtje terug te vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2015, 10:14
Categorie Achtergrond
Onderwerpen adresboek, concept
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.