‘Brutowinstmarge Apple heeft bij iPhone hoogtepunt bereikt’

De brutowinstmarge die Apple verdiende aan de iPhone, heeft met de iPhone 5 een piek bereikt. Dit stelt Pacific Crest-analist Andy Hargreaves.

iPhone 5 Er kan wel eens een einde zijn gekomen aan de enorme marges die Apple maakt op producten. Dit stelt Pacific Crest-analist Andy Hargreaves tegenover AllThingsD. De brutowinstmarge zou van 40 procent zijn gezakt naar 38,8 procent. Hargreaves denkt dat Apple een piek heeft bereikt en dat de 40 procent niet meer kan worden geëvenaard. Dit is volgens de analist te wijten aan de hogere productiekosten voor de iPhone 5: Apple is aan de productie van een nieuwe iPhone 370 dollar kwijt, een bedrag dat hiervoor op 353 dollar lag.

Hargreaves wijst erop dat de enorme marges op de iPhone sinds 2007 ervoor hebben gezorgd dat Apple’s brutowinst per toestel steeg van 150 dollar naar 290 dollar in het fiscale jaar 2012. Sindsdien daalt de brutowinst per toestel, zoals uit de grafiek is af te lezen. Hoewel de analist niet verwacht dat het bedrag op korte termijn weer zal stijgen, raadt hij investeerders nog steeds aan om Apple-aandelen te kopen.

De hogere productieprijs is vermoedelijk te wijten aan nieuwe en duurdere onderdelen, zoals een 4G-ontvanger en een langer scherm. Het ontwerp van de iPhone 5 zal wellicht ook een rol spelen: eerder beweerde fabrikant Foxconn nog dat de iPhone 5 de moeilijkst de produceren iPhone tot nu toe is. Er is dan ook sprake van zware kwaliteitscontroles.

Gross Margin Apple

Als je ziet hoeveel geld Apple in 2012 heeft verdiend, is het moeilijk om dat in perspectief te plaatsen. Statista maakte daarom een grafiek waarin je de winsten van Apple tussen oktober 2011 en september 2012 ziet afgezet tegen de winst van bedrijven als Microsoft. Apple verdiende meer dan Microsoft, eBay, Google, Yahoo!, Facebook en Amazon samen. Bedrijven als Dell, Asus, Intel, Acer, IBM, Lenovo en HP (bijna de hele pc-industrie) verdiende nog niet eens de helft, vergeleken met Apple.

apple winst vergeleken

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 november 2012, 10:02
Categorie Apple
Onderwerp financieel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.