BlackBerry beveiligingssoftware Mobile Fusion binnenkort op iPhone

BlackBerry-maker RIM gaat Mobile Fusion uitbrengen voor iOS en Android. De beveiligingssoftware voor bedrijven zorgt dat je apps en software-updates centraal kunt beheren en toestellen kunt wissen en blokkeren, in een zakelijke omgeving.

mobilefusionBlackBerry-fabrikant RIM gaat de beveiligingssoftware Mobile Fusion uitbrengen voor iOS en Android. Met de software kunnen bedrijven smartphones van werknemers beheren. Ze kunnen bijvoorbeeld regelen welke applicaties worden geïnstalleerd en de wachtwoorden centraal instellen. Ook kan een beheerder software-updates doorvoeren, zonder dat verbinding met een computer nodig is. Bij verlies of diefstal kan een beheerder de toestellen op afstand wissen of blokkeren. Mobile Fusion zorgt ervoor dat de beveiliging van mobiele apparaten verbetert; dat is nodig om dat de toestellen gemakkelijker dan een laptop zoekraken en veel vertrouwelijke informatie bevatten.

Voor bedrijven die iOS-apparaten zakelijk gebruiken is er op het eerste gezicht niets nieuws. Met beheersoftware van Apple is het al mogelijk om toestellen op afstand te wissen en te blokkeren, zelfs als gewone consument. Maar BlackBerry heeft vooral in de Verenigde Staten te maken met een flinke terugval in zakelijke gebruikers en heeft nog steeds een imago van zekerheid en veiligheid. Met Mobile Fusion kan RIM een voet aan de grond krijgen in de iOS- en Android-markt, al zet het wel de deur nog verder open voor concurrerende platformen. Voor bedrijven is het niet meer strikt noodzakelijk om op BlackBerry-toestellen te standaardiseren.

Blackberry Mobile Fusion was oorspronkelijk bedoeld om het beheer van telefoons en tablets met RIM’s huidige BlackBerry OS en het nieuwe BBX-platform mogelijk te maken. Dat laatste is gebaseerd op de QNX-software, die al op de BlackBerry PlayBook draait. De functionaliteit van Mobile Fusion kan echter worden uitgebreid naar meer platformen. De keuze van RIM is eigenlijk wel logisch: steeds opnieuw lees je dat bedrijven hun medewerkers zelf hun apparaten willen laten kiezen. Schrijven ze bepaalde toestellen voor, dan zijn er toch mensen die bijvoorbeeld een iPad meenemen naar de zaak. Fabrikanten zoals Sybase hebben al oplossingen ontwikkeld om al die apparaten te beheren, maar kunnen door hun technische insteek de bedrijven wel eens afschrikken. RIM kan makkelijker profiteren van de goede naam die ze al hebben.

Apple heeft gaandeweg steeds meer zakelijke functies toegevoegd aan iOS, waardoor het marktaandeel in de zakelijke markt steeds verder stijgt. Google heeft behalve plannen om Mototola Mobility over te nemen ook zijn zinnen gezet op het bedrijf 3LM, dat beveilingsoplossingen voor apps op het Android-platform biedt. De software van 3LM wordt al in tientallen toestellen gebruikt. Toch is geen enkele concurrent van RIM al in de positie om een volledig pakket aan te bieden.

RIM heeft al aangekondigd dat ze BlackBerry Enterprise Solution (BES) ook beschikbaar gaan stellen voor andere platformen. Bedrijven kunnen hiermee hun e-mail, agenda en adresboek draadloos synchroniseren. Ook was er een hardnekkig gerucht dat RIM de BlackBerry Messenger (bekend van het ‘pingen’) geschikt zou maken voor de iPhone, maar van dat gerucht is niet veel terechtgekomen.

BlackBerry Mobile Fusion komt eind maart 2012 beschikbaar voor BlackBerry, Android en iOS. De betatest is in volle gang en zal in januari worden uitgebreid met meer bedrijven. Mobile Fusion is afkomstig uit de aankoop van het bedrijf Ubitexx, dat RIM in mei 2011 overnam.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 november 2011, 11:53
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerp blackberry

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.