Bit Store: onofficiële appwinkel voor Bitcoin-apps gestart

Bit Store is een nieuwe appwinkel voor Bitcoin-apps, die buiten de officiële App Store om werkt. Juridisch en technisch klopt het, zeggen de makers.

andrew desantisEen groep ontwikkelaars uit Alabama heeft een manier gevonden om de App Store te omzeilen. het werkt zonder jailbreak en er is ook geen sprake van webapps. Om aan te tonen dat het werkt hebben de makers Bit Store aangekondigd, een softwarewinkel waar je Bitcoin-apps kunt downloaden die niet via de officiële App Store te krijgen zijn. Als het klopt wat de ontwikkelaars beweren, dan hebben ze een aardige doorbraak ontdekt. Datawetenschapper Andrew DeSantis (zie foto) en zijn bedrijf Avalonic hebben negen maanden gewerkt aan de oplossing, die op meerdere platformen werkt. Volgens DeSantis zit het juridisch helemaal snor.

Het plan is om de softwarewinkel te vullen met allerlei Bitcoin-apps, waarin natuurlijk ook meteen met Bitcoin betaald kan worden. DeSantis werkte in het verleden voor Apple en leerde daar via reverse engineering hoe je onofficiële apps kunt installeren. De protocollen daarvoor waren eigenlijk bedoeld voor zakelijk gebruik. Nadat DeSantis bij Apple vertrok, besloot hij een cross-platform app store te ontwikkelen. Halverwege het project kwam hij op een ander idee: omdat bepaalde Bitcoin-apps uit de officiële App Store waren verbannen, kwam het accent te liggen op een aparte winkel voor Bitcoin-apps:

I used to work for Apple, was even flown out to the mothership in Cupertino. As a part of training, we learned about all of the iOS protocols. After I quit I had the idea for a multi-platform store and by knowing everything that was legally possible on the iPhone I was able to figure out how to install apps without having to install apps.
It took nine months of work and wasn’t originally intended for bitcoin, but after they removed Blockchain from the App Store it seemed like a perfect fit!

Apple staat wel algemene Bitcoin-apps toe, maar weigert Bitcoin Wallet-apps waarmee je daadwerkelijk kunt handelen.

Volgens DeSantis maakt hij zich geen zorgen dat Apple technische maatregelen neemt om de Bit Store te blokkeren. Apple zou iOS technisch moeten aanpassen en dat kan niet zomaar. Ook heeft hij een Plan B achter de hand:

Apple can’t prevent our store’s existence because, on iOS, Safari allows applications to be installed to the the home screen. In the event that the implementation we currently have in place is compromised by an update we will modify our code to circumvent the update.

DeSantis meent dat de Bit Store legaal is, omdat het om webapplicaties gaat. De Bit Store gaat overigens wel een stap verder dan de gebruikelijke webapps.

Kan dat zomaar?

De vraag die je bij de Bit Coin-store kan stellen is: hoe kan het dat je zomaar apps kunt installeren, buiten de App Store om? DeSantis en zijn collega’s hebben nog geen uitleg gegeven hoe het technisch gezien werkt, maar apps buiten de App Store om installeren is al langer mogelijk. Als je een Enterprise-account hebt kun je via een weblinkje zorgen dat willekeurige mensen apps kunnen installeren. Vodafone gebruikte dat onlangs nog bij de introductie van SmartPass: tijdens het openingsfeest in de Negen Straatjes hoefden de bezoekers alleen een linkje in te typen om de benodigde app te downloaden, buiten de App Store om. Daarbij wordt een profiel op je toestel geïnstalleerd (in dit geval ‘Dutch Vodafone in House’) en de bijbehorende app. Je kunt de app daarna gebruiken op dezelfde manier als apps die je op normale wijze via de App Store binnenhaalt. Het enige verschil is dat het profiel op een gegeven moment verloopt, waarna de app niet meer werkt. Installeren van een nieuw profiel lost dat probleem weer op. Als we bij iCulture apps testen, gebeurt het wel eens dat bedrijven op deze manier alvast een vroege versie van de app distribueren. Maar een App Store gebaseerd op ditzelfde principe, hebben we nog niet eerder gezien.

Nogmaals: we vermoeden dat het op deze manier werkt, omdat DeSantis zegt dat er sprake is van echte apps en geen webapps. Ben je ontwikkelaar en weet je precies hoe het werkt, dan horen we dat natuurlijk graag in de reacties!

Ook eigen Bitcoin-app

Het team van Avalonic heeft een eigen Bitcoin portemonnee-app ontwikkeld die iedereen per direct kan installeren. Je krijgt dan ook meteen toegang tot de betaversie van de Bit Store. De nadruk ligt daarbij op Bitcoin-apps, maar er zit ook een nieuwsaggregatie-app in. De portemonnee-app gebruikt de Coinbase API om bitcoins te verzenden en te ontvangen. Prijzen zijn aangegeven in bitcoin en in dollars. Ontwikkelaars die hun apps via de Bit Store willen uitbrengen, betalen net als bij Apple een bepaald percentage. Hoeveel is nog niet vastgesteld, maar het zal lager zijn dan de 30 procent die Apple rekent.

https://twitter.com/yBitcoin/status/452307125167861760

Wie het zelf wil proberen kan via de website van Avalonic toegang vragen tot de beta. Let op: het gaat om een experimentele oplossing, die niet is goedgekeurd door Apple. Je doet dit op eigen risico.

Tipgever: @apple740

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 april 2014, 18:27
Categorie Achtergrond
Onderwerp bitcoin

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.