Bijzondere iPhone-foto’s door ‘rolling shutter’-effect

Het 'rolling shutter'-effect, waarbij een snel roterend object vastgelegd wordt met de camera van de iPhone, kan erg bijzondere foto's opleveren.
Peter Zantingh - · Laatst bijgewerkt:

Shutter effectToen Jason Mullins een aantal dagen geleden van Londen naar Guernsey vloog, maakte hij met zijn iPhone 4 de foto hiernaast. De ‘losse’ bladen van de propeller lijken een Photoshop-trucje, maar zijn het niet. Dit is hoe de foto door zijn iPhone genomen werd – met behulp van het ‘rolling shutter’-effect. Daarbij maak je gebruik van de eigenschap van de iPhone 4-camera die niet direct nadat je de foto neemt, de afdruk vastlegt.

Dat zit zo: vrijwel alle consumentencamera’s, ook die in mobieltjes en smartphones, leggen het beeld niet meteen vast nadat je de knop indrukt. Ze maken een snelle scan van de CMOS-sensor, van linksboven naar rechtsonder. Anders gezegd: niet elk gedeelte van de foto wordt op precies hetzelfde moment gemaakt. De scan gaat erg snel, maar wanneer het gefotografeerde óók erg snel beweegt en je kijkhoek precies goed is, kun je dus zo’n mooi effect vastleggen.

Mullins maakte in totaal vier foto’s tijdens zijn vlucht, die je op zijn Flickr-pagina kunt bekijken. Meer ‘rolling shutter’-foto’s, al dan niet gemaakt met een iPhone, vind je in de daarvoor aangemaakte groep op Flickr.

Via: TUAW

Zelf aan de slag met iPhone-foto’s? Na het succes van de fotowedstrijd van iPhoneclub van vorig jaar is de uitdaging dit keer om het toestel zelf op de foto te zetten. Meedoen kan nog tot 9 september.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 augustus 2010, 12:22
Categorieën Apps, iDevices
Onderwerpen camera, fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.